Știri 3 mai 2019

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de la ora 8 :45, urmată de sfințirea crucilor mari ce vor fi așezate pe biserica nouă, cu hramul Sfântul Iachint de Vicina.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici.
Acesta s-a născut în anul 1821, în Bucureşti și a primit la botez numele de Ioan.
La vârsta de 20 de ani, a intrat ca frate în Mănăstirea Cernica, iar pe 3 decembrie 1846, a primit numele de Irodion.
În anul 1850 stareţul său, Calinic, a fost hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea.
Cu acest prilej, Calinic a luat, alături de alţi vieţuitori și pe Irodion.
În anul 1854 l-a numit stareţ al schitului Lainici, unde a păstorit 41 de ani.
După moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion a devenit din ucenic, duhovnic al Sfântului Calinic.
Cuviosul Irodion a trecut la cele veşnice pe 3 mai 1900.

Maine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, de la ora 9 :00, iar de la ora 13 :00, va săvârși slujba de Sfințire Mică a Apei la Așezământul medical „Sfântul Efrem”, din Cogealac, deoarece Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 5 mai, pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Apoi, de la ora 17:00, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Dionisie și Sf. Efrem cel Nou” din apropierea localității Târgușor, care își cinstește ocrotitorul.
Duminică, la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire mică a capelei Penitenciarului Valul lui Traian, așezământ de cult ce va fi ocrotit de către Sfântul Mucenic Varvar, cinstit de către Biserica Ortodoxă pe 6 mai.

Astăzi este Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
Această zi a fost declarată la 23 decembrie 1993, de Adunarea Generală a ONU.
Ideea a apărut la Conferinţa Generală UNESCO din anul 1991, care, printr-o rezoluţie asupra “Promovării libertăţii presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Sistemul RO-ALERT va anunţa şi fenomene meteo extreme.
Anunţul a fost făcut de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
El a adăugat că acest lucru se va face printr-o procedură care va fi realizată săptămâna viitoare.
Astfel, se ia în calcul instalarea unei legături telefonice între dispeceratul de la Centrul naţional de prognoză meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Măsura a fost adoptată după ce locuitorii din mai multe zone ale țării au fost surprinși în ultimele zile de vijelii, grindină și chiar de o tornadă.

Produsele alimentare procesate vor putea conţine de acum maximum 2% acizi graşi Trans.
Măsura are drept scop protejarea sănătății consumatorilor și oferirea opțiunilor de alimentație mai sănătoasă.
Grăsimile Trans, concepute prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal sunt foarte periculoase, întrucât cresc colesterolul şi îngroaşă arterele provocând boli cardiace şi accidente vascular-cerebrale.
Un studiu danez a constatat că margarina este principala sursă de grăsimi Trans urmată de produsele ambalate, produse de panificație și de cofetărie.
Regulamentul adoptat de Comisia Europeană în acest sens va intra în vigoare săptămâna viitoare, iar furnizorii de astfel de produse au la dispoziţie doi ani pentru a se conforma.

79% dintre româncele cu vârste de peste 50 de ani nu și-au făcut niciodată o mamografie.
Potrivit studiului Eurostat publicat anul trecut, România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește frecvența cu care femeile își fac periodic mamografii.
Țara nostră este urmată în clasament de Bulgaria, iar la polul opus se află state europene precum Finlanda, Suedia, Portugalia, Austria sau Franța, unde procentul femeilor care nu și-au făcut niciodată o mamografie scade sub 5%.
Conform datelor aceluiași studiu, doar 1,5% din totalul femeilor din această categorie își fac o mamografie periodic, la interval de un an sau mai puțin.

Femeile din Europa câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii.
Potrivit Eurostat, în țara nostră diferențele de venit dintre femei și barbați sunt de numai câteva procente, în timp ce în Estonia, Cehia și Germania sunt de peste 25%.
În Europa, cele mai mari diferenţe salariale la câştigurile pe oră le au managerii, iar cele mai mici diferenţe sunt cele pentru secretari, lucrători în servicii şi în vânzări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept