Știri 2 mai 2019

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Atanasie al 3-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului.
S-a născut în anul 1560, într-o localitate din insula Creta, cu numele de botez Alexie.
Rămas orfan de tată, a îmbrățișat viața monahală, fie în metocul sinaitic din Heracleea, fie în Mănăstirea Sfânta Ecaterina, din Muntele Sinai, unde a primit numele Anania.
După ce a petrecut o vreme într-o mănăstire din Tesalonic, unde a fost hirotonit ierodiacon, a pornit spre Sfântul Munte Athos, unde a fost hirotonit ieromonah, sub numele de Atanasie.
Potrivit unei vechi însemnări greceşti, în anul 1626, Sfântul Atanasie Patelarie s-a aflat în Țara Românească, în postul de dascăl, perioadă în care a tradus în limba greacă populară “Psaltirea”.
În anul 1652, cu ajutorul voievodului Vasile Lupu, Sfântul Atanasie Patelarie a fost ales pentru a doua oară pe tronul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.
A trecut la cele veşnice în ziua de 2 mai 1654, la Mănăstirea Schimbarea la Față, din oraşul Lubensk, în Ucraina.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, astăzi de la ora 19, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Vecernia și Sfințirea Apei la mănăstirea Crucea din jud. Constanța.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de la ora 8.45, urmată de sfințirea crucilor mari ce vor fi așezate pe biserica nouă, cu hramul Sf. Iachint de Vicina.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, de la ora 9.00, iar de la ora 13.00, va săvârși slujba de Sfințire Mică a Apei la Așezământul medical „Sfântul Efrem”, din Cogealac, deoarece Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 5 mai, pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Dionisie și Sf. Efrem cel Nou” din apropierea localității Târgușor, care își cinstește ocrotitorul.
Duminică, la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş.
Luni, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de sfințire mică a capelei Penitenciarului Valul lui Traian, așezământ de cult ce va fi ocrotit de către Sfântul Mucenic Varvar, cinstit de către Biserica Ortodoxă pe 6 mai.

Astăzi este Ziua naţională a Tineretului.
România a instituit ziua de 2 Mai ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004.
Cu acest prilej, sunt organizate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Bugetarii vor primi şi în acest an voucherele de vacanţă.
Patronatele hotelierilor au solicitat prelungirea acordării acestora şi după 2020.
Fiscalitatea în turism este una dintre cele mai scăzute din Europa, lucru apreciat şi de hotelieri.
Însă costul cu forţa de muncă este încă ridicat şi rămâne o problemă a turismului de litoral, apreciază reprezentanţii hotelierilor.
Totodată, patronatele din turism au solicitat ca şcoala să înceapă pe 15 septembrie şi nu mai devreme.

Copiii vor primi alocaţii majorate din această lună.
Alocația de stat este, din aprilie, de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi de 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată în februarie de Guvern.

Peste 300 de vagoane de călători vor fi modernizate anul acesta în România.
Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a mai spus că în acest an se va finaliza modernizarea a 160 de kilometri de pe Coridorul 4 feroviar.
De asemenea, se va circula cu viteză: 160 de kilometri la oră pentru transportul de călători şi 120 de kilometri pentru transportul de marfă.

Profesorii din Florida vor putea intra înarmați în clasă.
Congresul statului american Florida a adoptat o lege în acest sens, care prevede că profesorii pot purta armă, după ce în prealabil urmează un curs de pregătire de 144 de ore în mânuirea armelor de foc.
Obiectivul noii legi este de a evita un nou masacru în mediul şcolar, după cel petrecut la un liceu din Parkland, unde un fost elev a ucis 17 persoane în luna februarie anul trecut.
Opozanţii acestei măsuri susţin că soluţia la violenţele comise cu arme de foc nu poate fi autorizarea unui număr şi mai mare de arme.

Ministerul Educației a răspuns notificării românilor contra introducerii ideologiei gender în manualele școlare.
Acesta a precizat că experții cooptați cu atribuții în evaluarea proiectelor de manuale școlare verifică respectarea principiilor nediscriminării de orice fel.
Obiectul Notificării juridice a fost acela că 300.000 de cetățeni români refuză în mod expres orice ingerință a ideologiei de gen, inclusiv sub forma educației sexuale pentru diversitate, în procesul educațional din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept