Știri 23 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
S-a născut în ţinutul Capadocia, din Turcia de astăzi, într-o familie de buni creştini.
În timpul împăratului roman Diocleţian, tânărul Gheorghe s-a înrolat în armata romană, unde a fost ridicat în rangul de ofiţer în garda imperială, datorită calităţilor sale alese.
În anul 303, împăratul a emis un decret de persecuţie a creştinilor, iar sfântul Gheorghe a mers de bună voie înaintea împăratului pentru a-L mărturisi pe Hristos.
Uimit de curajul acestuia, Diocleţian l-a trimis în închisoare, unde a fost aspru chinuit.
Datorită răbdării cu tărie şi curaj a torturilor, soţia împăratului, Alexandra, s-a convertit la creştinism, motiv pentru care împăratul a martirizat-o, iar apoi a dispus decapitarea Sfântului Gheorghe, la data de 23 aprilie a anului 303.
Pentru curajul cu care l-a mărturisit pe Hristos a fost supranumit „purtătorul de biruinţă”, iar în ţara noastră a fost ales ca ocrotitor al armatei, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care a dispus ca pe steagul de luptă să fie pusă icoana sfântului.
În icoane, Sfântul Gheorghe este înfăţişat călare, cu o suliţă şi cum ucide un balaur.
În România aproximativ un milion de români poartă numele Sf. Gheorghe sau derivate ale acestuia.
Totodată, astăzi este „Ziua Forţelor Terestre“, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Întrucât anul acesta, sărbătoarea a picat în Săptămâna Patimilor, slujba Sf. Mare Mc. Gheorghe se va săvârși luni, a doua zi de Paști.

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea zi de Marți.
În această zi ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Astăzi și mâine de la ora 17.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Deniei la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
De asemenea, mâine, de la ora 8, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală.
În Sfânta și Marea Joi, Ierarhul Tomisului va fi prezent la Catedrala Patriarhală din București unde va fi oficiată slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare.
În Vinerea Patimilor, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 10.00 slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar, iar de la ora 17.30 va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.
În Sfânta și Marea Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate.
Totodată, va sfinți și Pasca ce va oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură.

Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sâmbătă, la ora 23.30.
Aceasta va fi purtată în procesiune din zona falezei Cazino până în fața Catedralei arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioșilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, în prima zi de Paști, de la ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională.
Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal, iar intrarea va fi liberă.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa mâine la ora 14.00 la o acțiune socială.
Aceasta se va desfășura în cadrul Așezământului filantropic situat în curtea bisericii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din cartierul constănțean Henri Coandă.
Astfel, 40 de familii nevoiașe din municipiu și 5 persoane fără adăpost, cazate în cadrul așezământului, vor primi pachete pentru masa de Sfintele Paști.
Acțiunea este organizată de către preoții Jan Mihai, Vasile Dancu și Cornel Popescu, cei care de peste 10 ani oferă ajutor familiilor defavorizate.

Astăzi este Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.
Aceasta fost instituită la iniţiativa UNESCO, în anul 1995 şi este marcată anual, la nivel internaţional.
Sărbătoarea mondială este un omagiu adus scriitorilor şi promovează lectura publică, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturile de autor.

Autobuzele RATC vor avea program de week-end în perioada Sărbătorilor Pascale.
Astfel, vineri, dar și în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5:45 şi ultima la ora 23:00.
De asemenea, în intervalul 26 aprilie – 1 mai, liniile 51 B și 42 Port se suspendă.
În perioada 24-26 aprilie, în ceea ce priveşte liniile care deservesc unele centre comerciale, la 43 M şi 101 M, ultima cursă va fi la ora 23:30, iar sâmbătă, ultima cursă va fi la 18:30.
Liniile 43C şi 100 C vor avea ultima cursă la ora 00:30, iar sâmbătă la 19:30.
Duminică, nu va circula niciun autobuz către centrele comerciale, iar, de luni, 29 aprilie, se va relua programul normal.

RATC va reintroduce în circulație autobuzele etajate City Tour în perioada 26 aprilie – 05 mai.
Traseul include: Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân și bd. Mamaia până la Tabăra Turist din Stațiunea Mamaia.
Autobuzele vor pleca din Gara CFR în intervalul orar 10:00 -18:00.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat devansarea termenului până la care se va face rambursarea taxei auto către cei care nu au primit încă aceste sume, pentru sfârşitul lunii mai. Ministrul a afirmat că sumele aferente taxelor auto achitate trebuie restituite indiferent dacă respectivii contribuabili au sau nu în prezent datorii către stat, această verificare urmând să se facă ulterior.
Eugen Teodorovici a precizat că singurele cazuri în care taxa auto s-ar putea să nu fie rambursată până la sfârşitul lunii mai sunt cele în care ANAF a cerut clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

Trenurile către cele mai solicitate destinaţii vor fi suplimentate cu vagoane, în perioada 26 aprilie – 1 mai.
Anunțul a fost făcut de CFR Călători.
Astfel, în plus, faţă de trenurile existente în graficele de circulaţie, vor fi asigurate legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi / Suceava, Timişoara Nord, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Braşov spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept