Știri 22 aprilie 2019

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17.30, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

În Sfânta și Marea Miercuri, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.00.
În Sfânta și Marea Joi, Ierarhul Tomisului va fi prezent la Catedrala Patriarhală din București unde va fi oficiată slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir, de către Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu membrii Sfântului Sinod, în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare.
În Sfânta și Marea Vineri, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 10.00 slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar.
În Sfânta și Marea Sâmbătă, de la ora 8.30, ierarhul nostru va face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, unde va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în prezenţa persoanelor private de libertate.
Totodată, va sfinți Pasca ce va fi oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură.

Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sâmbătă, la ora 23.30.
Aceasta va fi purtată în procesiune din zona falezei Cazino până în fața Catedralei arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioșilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, în prima zi de Paști, de la ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională.
Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal, iar intrarea va fi liberă.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lansat un apel la rugăciune pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka.
Patriarhul condamnă aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă și își exprimă compasiunea şi solidaritatea cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste.
Ieri, peste 200 persoane și-au pierdut viața și alte 450 au fost rănite în urma atentatelor cu bombă în mai multe biserici catolice și hoteluri din Sri Lanka.

Astăzi este Ziua Pământului.
Această zi este celebrată din 1970, când un senator american a atras atenţia asupra schimbărilor climatice prin care trece planeta și a reuşit sa declanşeze numeroase manifestaţii ecologiste de anvergură.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Autobuzele RATC vor avea program de week-end în perioada Sărbătorilor Pascale.
Astfel, vineri, dar și în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5:45 şi ultima la ora 23:00.
De asemenea, în intervalul 26 aprilie – 1 mai, liniile 51 B și 42 Port se suspendă.
În perioada 24-26 aprilie, în ceea ce priveşte liniile care deservesc unele centre comerciale, la 43 M şi 101 M, ultima cursă va fi la ora 23:30, iar sâmbătă, ultima cursă va fi la 18:30.
Liniile 43C şi 100 C vor avea ultima cursă la ora 00:30, iar sâmbătă la 19:30.
Duminică, nu va circula niciun autobuz către centrele comerciale, iar, de luni, 29 aprilie, se va relua programul normal.

Mai multe parcări din municipiul Constanța au devenit parcări prin SMS.
Este vorba despre cele situate în Portul Tomis, Poarta 1, în fața Policlinicii 2 și Brotăcei.
Timp de 15 zile, în fiecare dintre aceste parcări va fi prezent un angajat al SC Confort Urban, pentru a-i indruma pe șoferi, dar nu va încasa nicio taxă.
Plata trebuie să fie efectuată prin aplicația Constanța Parking.
În funcție de zona în care se face parcarea și de intervalul dorit, conținutul SMS-ului va fi diferit.

Copiii din Uniunea Europeană vor să îşi facă auzită vocea printr-o declaraţie care urmează să fie definitivată și adoptată la Bucureşti.
Documentul a fost elaborat pe baza opiniilor exprimate de tineri din întreg spaţiul comunitar, şi vrea să arate că o societate mai bună se construieşte prin dialog, încurajând implicarea copiilor în luarea deciziilor care le influenţează viaţa.
20 de tineri care vin din diverse medii sociale, unii dintre ei aparținând diferitelor minorități etnice, dar și copii cu dizabilități, lucrează la această declarație.
Documentul va fi prezentat în cadrul unei conferințe internaționale, pe care UNICEF o va organiza la începutul lunii viitoare, la București.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept