Știri 20 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului.
A trăit pe la sfârşitul secolului 4 şi a fost de origine din Dobrogea.
A fost ales episcop al Tomisului pe la anul 390, iar în anul 400 a participat la un sinod local de la Constantinopol.
Trei ani mai târziu, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta l-a avut cu Sfântul Epifanie al Ciprului.
Ierarhul tomitan s-a mutat către Domnul în jurul anului 410.
Istoricii vremii spun că Sfântul Teotim avea o solidă cultură filosofică şi religioasă, si a scris omilii la unele texte evanghelice şi lucrări sub formă de dialoguri.
Totodată, documentele arată că ducea un trai modest, avea darul vindecării şi era cunoscut de mulţi pentru evlavia şi corectitudinea vieţii sale.
Virtuţile şi înţelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar şi în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care spuneau despre ierarhul tomitan că ar fi „zeul romanilor“.

Biserica Ortodoxă va sărbători mâine Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Această sărbătoare ne aduce aminte de intrarea Domnului în Ierusalim, moment care ne invită la o mai mare trăire duhovnicească a Patimilor şi Învierii Domnului.
Prima menţiune documentară provine din secolul 4 şi la ea mai fac referire pelerina Egeria, care vorbește despre obiceiul binecuvântării ramurilor de salcie, şi mari predicatori precum Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Chiril al Alexandriei.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.15.
Apoi, de la ora 17, Ierarhul nostru va oficia slujba primei Denii din Săptămâna Patimilor.

Arhiepiscopia Tomisului lansează o colecție de 100 de volume, intitulată „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța.
În cele 100 de volume sunt prezentate cele mai valoroase papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite.
Printre acestea se regăsesc pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului din sec. III până în sec. XI.
Aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină cu sprijinul Profesorului Doctor Constantin Barbu și al Înaltpreasfințitului Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.
Invitați vor fi Academicianul Răzvan Teodorescu, politicianul Adrian Năstase, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, precum și autorități locale.
Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească a Înalt Prea Sfințitului Teodosie.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9:00, Taina Sfântului Maslu.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sfântului Nectarie aduse de la biserica Sfântul Nectarie din Constanța.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept