Știri 18 aprilie 2019

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Gheorghe din Mangalia, mâine, de la ora 16:00.
Apoi, Ierarhul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia o tundere în monahism a două surori, la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, de la ora 19:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Teotim din orașul Murfatlar, cu prilejul hramului, de la ora 8:30, iar duminică va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:15.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9:00, Taina Sfântului Maslu.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sfântului Nectarie aduse de la biserica Sfântul Nectarie din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului lansează o colecție de 100 de volume, intitulată „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța.
În cele 100 de volume sunt prezentate cele mai valoroase papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite.
Printre acestea se regăsesc pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului din sec. III până în sec. XI.
Aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină cu sprijinul Profesorului Doctor Constantin Barbu și al Înaltpreasfințitului Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.
Invitați vor fi Academicianul Răzvan Teodorescu, politicianul Adrian Năstase, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, precum și autorități locale.
Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească a Înalt Prea Sfințitului Teodosie.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune să colecteze alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania se va încheia mâine.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

Constănțenii sunt invitați la o conferință națională.
Tema o constituie ”România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 iunie 1919)” și va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti și preot conferențiar universitar doctor Claudiu Constantin Cotan, de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Conferința este organizată de profesor universitar doctor Gheorghe Anghelescu, preot lector universitar doctor Florin Spanache și asistent universitar doctor Ionuț Chircalan.

Constănţenii ar putea plăti taxe şi impozite mai mari, de anul viitor.
Conform unui proiect de hotărâre, din anul 2020, nivelul impozitelor şi taxelor locale va fi indexat cu rata inflaţiei de 4,6%.
De asemenea, va fi aplicată o cotă adiţională de 10,4% la impozitul sau taxa pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport.
Reprezentanţii Primăriei spun că majorările sunt necesare. Directorul economic al Primăriei Constanţa, Marcela Frigioiu, susţine că faţă de 2015, cheltuielile de funcţionare ale primăriei au crescut cu 40%.

Lumina Sfântă va fi adusă anul acesta în România pentru a unsprezecea oară.
Tradiţia a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009.
Cu ajutorul delegaţiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coandă în seara zilei de 27 aprilie, Lumina Sfântă va ajunge la credincioşii români din ţara noastră în noaptea de înviere.

Patriarhia Română își exprimă solidaritatea cu poporul francez.
Catedrala Notre-Dame din Paris a fost grav afectată în urma unui incendiu, în seara zilei de luni, 15 aprilie.
Patriarhia dorește, cităm ”ca această Catedrală, simbol al Europei creştine, să fie restaurată cât mai curând, în special cu ajutorul tuturor celor care iubesc valorile spirituale ale patrimoniului religios şi cultural universal”, am încheiat citatul.

Părinții ar putea avea liber când școlile sunt închise din motive extreme.
Un proiect în acest sens a fost depus la Senat.
Aceste zile libere s-ar acorda numai unuia dintre părinți și numai acelora ai căror copii au vârstele de până în 12 ani.
În noua propunere sunt prevăzute și penalizări în cazul în care angajatorii constată abuzuri.
Astfel, în cazul în care ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept