Știri 17 aprilie 2019

Vineri, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Gheorghe din Mangalia, de la ora 16:00.
Apoi, Ierarhul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia o tundere în monahism a două surori, la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, de la ora 19:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Teotim din orașul Murfatlar, cu prilejul hramului, de la ora 8:30, iar duminică va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:15.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9:00, Taina Sfântului Maslu.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sfântului Nectarie aduse de la biserica Sfântul Nectarie din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului lansează o colecție de 100 de volume, intitulată „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța.
În cele 100 de volume sunt prezentate cele mai valoroase papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite.
Printre acestea se regăsesc pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului din sec. III până în sec. XI.
Aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină cu sprijinul Profesorului Doctor Constantin Barbu și al Înaltpreasfințitului Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.
Invitați vor fi Academicianul Răzvan Teodorescu, politicianul Adrian Năstase, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, precum și autorități locale.
Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească a Înalt Prea Sfințitului Teodosie.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune să colecteze alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania debutează astăzi și se va încheia vineri.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

Corala Armonia va încheia astăzi miniturneul cu concertul prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru și Arhidiacon Bogdan Alexiuc.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 18:00, la Casa de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia, iar intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt invitați la trei conferințe naționale.
Prima se intitulează ”1359 – Anul de transmutare a Mitropoliei Ungrovlahiei” și se va desfășura astăzi, de la orele 18:00, la Curtea Brâncovenească.
Aceasta va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Știință.
Tot astăzi, președintele de onoare al Asociației Visarion Puiu, colonel Dumitru Stavarache va susține conferința ”Mitropolitul Visarion Puiu, Consolidator al Marii Uniri”, de la orele 19.00, la Curtea Brâncovenească.
Cea de a treia conferință va avea tema ”România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 iunie 1919)” și va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti și preot conferențiar universitar doctor Claudiu Constantin Cotan, de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Cele trei conferințe sunt organizate de profesor universitar doctor Gheorghe Anghelescu, preot lector universitar doctor Florin Spanache și asistent universitar doctor Ionuț Chircalan.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

În România, peste 4 milioane de oameni trăiesc în sărăcie.
Așa arată datele Institutului Național de Statistică.
Rata sărăciei a scăzut în 2017, sub 25 la sută, dar depășește media europeană.
Guvernul a revizuit Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, toamna trecută, iar autoritățile pregătesc măsuri pentru a reduce, printre altele, sărăcia și analfabetismul.
Acestea vin în contextul în care România și-a asumat prevederile Agendei 2030, plan strategic al Organizației Națiunilor Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept