Știri 16 aprilie 2019

Vineri, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Gheorghe din Mangalia, de la ora 16:00.
Apoi, Ierarhul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia o tundere în monahism a două surori, la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, de la ora 19:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Sfântul Teotim din orașul Murfatlar, cu prilejul hramului, de la ora 8:30, iar duminică va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:15.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni de la ora 9:00, Taina Sfântului Maslu.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de 7 preoți.
Totodată, credincioșii se vor putea închina și moaștelor Sfântului Nectarie aduse de la biserica Sfântul Nectarie din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului lansează o colecție de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii, intitulată „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța”.
În cele 100 de volume sunt prezentate cele mai valoroase papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite.
Printre acestea se regăsesc pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului din sec. III până în sec. XI.
Aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină cu sprijinul Prof. Dr. Constantin Barbu și al Înaltpreasfințitului Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.
Invitați vor fi Academicianul Răzvan Teodorescu, politicianul Adrian Năstase, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, precum și autoritățile locale.
Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească a IPS Teodosie.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune să colecteze alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania va debuta mâine și se va încheia vineri.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

Corala Armonia organizează un miniturneu cu concertul prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru și Arhidiacon Bogdan Alexiuc.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și mâine, de la aceeași oră, la Casa de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.

Constănțenii sunt invitați săptămâna aceasta la trei conferințe naționale.
Prima se intitulează ”1359 – Anul de transmutare a Mitropoliei Ungrovlahiei” și se va desfășura mâine, de la orele 18:00, la Curtea Brâncovenească.
Aceasta va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Știință.
Tot mâine, președintele de onoare al Asociației Visarion Puiu, colonel Dumitru Stavarache va susține conferința ”Mitropolitul Visarion Puiu, Consolidator al Marii Uniri”, de la orele 19.00, la Curtea Brâncovenească.
Cea de a treia conferință va avea tema ”România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 iunie 1919)” și va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti și preot conferențiar universitar doctor Claudiu Constantin Cotan, de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Evenimentul se va desfășura joi, de la ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Cele trei conferințe sunt organizate de profesor universitar doctor Gheorghe Anghelescu, preot lector universitar doctor Florin Spanache și asistent universitar doctor Ionuț Chircalan.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, între orele 9:00 – 13:00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Tarifele pentru apelurile efectuate în Uniunea Europeană vor fi plafonate.
Potrivit ANCOM, tarifele pentru apeluri fixe şi mobile efectuate către orice ţară din interiorul Spaţiului Economic European nu vor depăşi 0,19 euro (fără TVA) pe minut, respectiv 0,06 euro pentru un SMS, din 15 mai.
Autoritatea de reglementare precizează că aria de aplicare a acestor plafoane este identică ariei de aplicare a regulamentului european „Roam like at home”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept