Știri 15 aprilie 2019

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia vineri Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Gheorghe din Mangalia.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Sf. Teotim din orașul Murfatlar, cu prilejul hramului, de la ora 8.30, iar duminică va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8.45.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune să colecteze alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania va debuta miercuri și se va încheia vineri.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

Corala Armonia organizează un miniturneu cu concertul prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru și Arhidiacon Bogdan Alexiuc.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 18:00, la Sala Rapsodia din București, mâine, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și miercuri, de la aceeași oră, la Casa de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează astăzi la Constanța albumul de fotografie și filmul “ROST. 12 Hotare”.
Evenimentul se va desfășura de la ora 18:30, în Sala Casino, din cadrul Hotelului Iaki (Mamaia).
Albumul se înscrie în trilogia ROST, un proiect care s-a desfășurat timp de șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești”, în anul 2013 și „Dor de ROST”, în 2015.
Ultimul și cel mai voluminos album al seriei conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor.
În cadrul evenimentului, va avea loc și un scurt concert de muzică folk susținut de Walter Ghicolescu.

Constănțenii sunt invitați săptămâna aceasta la trei conferințe naționale.
Prima se intitulează ”1359 – Anul de transmutare a Mitropoliei Ungrovlahiei” și se va desfășura miercuri, de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.
Aceasta va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Știință.
Tot miercuri, președintele de onoare al Asociației Visarion Puiu, colonel Dumitru Stavarache va susține conferința ”Mitropolitul Visarion Puiu, Consolidator al Marii Uniri”, de la orele 19.00, la Curtea Brâncovenească.
Cea de a treia conferință va avea tema ”România Mare și Tratatul de pace de la Paris/Versailles (28 iunie 1919)” și va fi susținută de profesor universitar doctor Radu Ștefan Vergatti și preot conferențiar universitar doctor Claudiu Constantin Cotan, de la Universitatea Ovidius din Constanța.
Evenimentul se va desfășura joi, de la ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius.
Cele trei conferințe sunt organizate de profesor universitar doctor Gheorghe Anghelescu, preot lector universitar doctor Florin Spanache și asistent universitar doctor Ionuț Chircalan.

Pacienţii care vor dori să beneficieze de serviciile sistemului medical privat, vor trebui să achite o contribuţie personală.
La aceasta se adaugă suma decontată de Casele de asigurări de sănătate.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că în categoria furnizorilor privați intră ambulatoriile de specialitate, spitalizarea continuă în unitățile medicale private, laboratoarele de analize medicale și imagistice.
Reglementările, care ar urma să fie introduse prin ordonanţă de urgenţă, au fost discutate recent la Ministerul Sănătăţii.

Cadrele didactice vor primi până la Sărbătorile de Paşti sumele restante câştigate în instanţă.
Potrivit ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, banii vor fi plătiţi odată cu salariul de luna aceasta.
Bugetul alocat iniţial acestor plăţi restante a fost de 496 de milioane de lei, fiind suplimentat cu alte 214 milioane.

Peste 80 de tone de legume şi fructe din import vor fi distruse.
Inspectorii ANSVSA susțin că marfa ar putea conţine pesticide.
Zeci de tone de mere din Polonia, roşii din Grecia şi morcovi din Ungaria sau Serbia au fost găsite în neregulă.
Până acum s-au dat peste 30 de sancţiuni în valoare de 600 de mii de lei pentru că transportatorii nu aveau documente sau păstrau legumele şi fructele în condiţii de igienă necorespunzătoare.

Virusul hepatitei B este la fel de periculos ca cel al malariei, tuberculozei sau HIV.
Mai mulți cercetători, afirmă că nu există suficientă concentrare asupra bolii și dacă s-ar investi în studiul asupra unui nou medicament pentru hepatita B, s-ar putea face progrese mari în următorii cinci ani către găsirea unei soluţii.
Experții au afirmat că virusul Hepatitei B reprezintă un pericol mondial dar el nu este privit cu la fel de multă atenţie.
În fiecare an, mai mult de 250 de milioane de persoane care au fost infectate au nevoie de tratament constant pentru a rămâne în viaţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept