Știri 12 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.

Astăzi, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la ora 17:00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța- zona Macul Roșu, de la ora 8:30.
De asemenea, duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8:45, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Constanța, care își cinstește ocrotitorul spiritual pe 23 aprilie.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune să colecteze alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania se va desfășura săptămâna viitoare, în perioada 17-19 aprilie.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura mâine în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.

Corala Armonia organizează un miniturneu cu concertul prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru și Arhidiacon Bogdan Alexiuc.
Evenimentul se va desfășura săptămâna viitoare după cum urmează: luni, de la ora 18.00, la Sala Rapsodia din București,
marți, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și miercuri, de la aceeași oră, la Casa de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.

Părintele protosinghel Irineu Curtescu, starețul Mănăstirii Ponor din județul Alba va sosi la Constanța.
Acesta va susține un cuvânt de învățătură cu tema ”Maica Domnului, mama noastră”, duminică, de la orele 18.00, la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Evenimentul va fi precedat de Taina Sfântului Maslu și are loc cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează la Constanța albumul de fotografie și filmul “ROST. 12 Hotare”.
Evenimentul se va desfășura luni de la ora 18:30, în Sala Casino, din cadrul Hotelului Iaki (Mamaia).
Albumul se înscrie în trilogia ROST, un proiect care s-a desfășurat timp de șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești”, în anul 2013 și „Dor de ROST”, în 2015.
Ultimul și cel mai voluminos album al seriei conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor.
În cadrul evenimentului, va avea loc și un scurt concert de muzică folk susținut de Walter Ghicolescu.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până luni la ora 10:00.
Astfel, în intervalul menționat va ploua temporar în toate regiunile și vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice, mai însemnate cantitativ în sud-estul, sudul și sud-vestul țării.
Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp.

Statutul cadrelor militare a fost modificat.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional.
Acesta ar urma să îndrepte multe inegalităţi care se acumulaseră în timp, potrivit unui senator.
Astfel, proiectul va fi pus în acord cu alte acte normative referitoare la salarizare, la pensiile militare sau la reforma din domeniul sănătăţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept