Știri 11 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Acesta s-a născut în anul 1787 în Bucureşti şi a fost botezat cu numele Constantin.
În anul 1807, tânărul Constantin Antonescu a intrat frate la Mănăstirea Cernica.
Un an mai târziu a fost tuns în monahism sub numele de Calinic, iar după o lună a fost hirotonit ierodiacon la Biserica “Sfântul Nicolae” de la Cernica.
În anul 1813, a fost hirotonit preot împotriva voinţei sale şi a devenit duhovnicul şi marele eclesiarh al Mănăstirii Cernica, iar în anul 1850, domnitorul Barbu Ştirbei l-a convins să accepte scaunul episcopiei Râmnicului.
S-a mutat la Domnul pe 11 aprilie 1868, și este primul sfânt canonizat în Biserica Ortodoxă Română.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la biserica „Sfânta Cruce și Sfântul Calinic” din zona Energia, de la ora 21:00.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși astăzi Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Lumina de la ora 15:00.
Mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la ora 17:00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța- zona Macul Roșu, de la ora 8:30.
De asemenea, duminică, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8:45, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Constanța, care își cinstește ocrotitorul spiritual pe 23 aprilie.

Astăzi se va desfășura conferința cu tema „Din temnițe spre sinaxare”.
Aceasta va avea loc de la ora 17:30, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Vor susține prelegeri: Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Părintele Hariton Negrea, Părintele Amfilohie Brânză, Părintele Mihail Stăneiu, Părintele Mihai Andrei Aldea, Zoe Rădulescu şi alţi invitaţi.
Evenimentul se înscrie într-un periplu național de astfel de prelegeri ce a debutat la Iași, pe 19 martie, a continuat la Târgoviște, și urmează să aibă loc la Făgăraș și Sibiu.
La Constanța, acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului și Curtea Brâncovenească.

Corala Armonia organizează un miniturneu cu concertul prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru și Arhidiacon Bogdan Alexiuc.
Evenimentul se va desfășura săptămâna viitoare după cum urmează: luni, de la ora 18.00, la Sala Rapsodia din București,
marți, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța și miercuri, de la aceeași oră, la Casa de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.

Biserica Sfântul Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și presupune strângerea de alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania se va desfășura săptămâna viitoare, în perioada 17-19 aprilie.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.

Părintele protosinghel Irineu Curtescu, starețul Mănăstirii Ponor din județul Alba va sosi la Constanța.
Acesta va susține un cuvânt de învățătură cu tema ”Maica Domnului, mama noastră”, duminică, de la orele 18.00, la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Evenimentul va fi precedat de Taina Sfântului Maslu și are loc cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează la Constanța albumul de fotografie și filmul “ROST. 12 Hotare”.
Evenimentul se va desfășura luni de la ora 18:30, în Sala Casino, din cadrul Hotelului Iaki (Mamaia).
Albumul se înscrie în trilogia ROST, un proiect care s-a desfășurat timp de șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești”, în anul 2013 și „Dor de ROST”, în 2015.
Ultimul și cel mai voluminos album al seriei conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor.
În cadrul evenimentului, va avea loc și un scurt concert de muzică folk susținut de Walter Ghicolescu.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 15:00, până luni la ora 10:00.
Astfel, în intervalul menționat va ploua temporar în toate regiunile și vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice, mai însemnate cantitativ în sud-estul, sudul și sud-vestul țării.
Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept