Știri 9 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri.
Astfel, mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 13:00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea constănțeană Ostrov, iar de la ora 17:00, va oficia Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Joi, Ierarhul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Lumina de la ora 15:00.
Apoi, de la ora 21:00, va oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la biserica „Sfânta Cruce și Sfântul Calinic” din zona Energia întrucât joi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la ora 17.00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța- zona Macul Roșu, de la ora 8.30, iar duminică, de la ora 8:45, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Gheorghe” din Constanța, care își cinstește ocrotitorul spiritual pe 23 aprilie.

Joi se va desfășura conferința cu tema „Din temnițe spre sinaxare”.
Aceasta va avea loc de la ora 17:30, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Vor susține prelegeri: Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Părintele Hariton Negrea, Părintele Amfilohie Brânză, Părintele Mihail Stăneiu, Părintele Mihai Andrei Aldea, Zoe Rădulescu şi alţi invitaţi.
Evenimentul se înscrie într-un periplu național de astfel de prelegeri ce a debutat la Iași, pe 19 martie, a continuat la Târgoviște, și urmează să aibă loc la Făgăraș și Sibiu.
La Constanța, acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului și Curtea Brâncovenească.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.

Biserica Sf. Mina din Constanța organizează o campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Aceasta se numește ”Hrănește, rogu-te, de Paște, o familie săracă!” și își propune strângerea de alimente pentru 200 de familii nevoiașe din județul Constanța.
Campania se va desfășura săptămâna viitoare, în perioada 17-19 aprilie.
Oricine poate dona alimente neperisabile ce pot fi aduse fie la Biserica de lemn din parcul Tăbăcărie, fie la Auchan-Vivo în locurile special amenajate de la casele de marcat.
Inițiatorul campaniei, părintele paroh Claudiu Banu a declarat că, cităm ”comunitatea se mobilizează frumos pentru proiectul nostru social de a hrăni oamenii din peste zece sate ale județului nostru înainte de Sfintele Paști”, am încheiat citatul.

Ciocolata amăruie scade tensiunea arterială.
Așa arată o nouă descoperire a oamenilor de ştiinţă portughezi, care au demonstrat că aceasta este benefică pentru sănătate.
Ei susțin că sunt necesare 20 de grame în fiecare zi, în decurs de o lună.
Ciocolata cu lapte este, de asemenea, benefică, însă cel mai bun efect îl are ciocolata neagră.
La studiu au participat 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.
Aceștia au evitat consumul altor alimente bogate în flavonoide -cum ar fi: fructe de pădure, ceai sau vin.

De mâine, românii vor putea cere 25.000 lei de la stat pentru panouri solare electrice.
Programul Administrației Fondului pentru Mediu se adresează celor care dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică.
Finanțarea vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali utilizați.
Programul se va încheia pe 10 iulie.

Calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă în România.
Comisia Europeană a identificat deficienţe grave şi structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de Reţeaua de monitorizare din România şi raportate la Bruxelles.
În realitate, situaţia ar putea fi mult mai gravă decât cea transmisă efectiv, după cum reiese din raportul european.
Principalele surse de poluare a aerului provin din sectorul transporturilor şi din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili în gospodării.

Ministerul Sănătății a modificat proiectul Ordonanței ce prevede introducerea coplății.
Proiectul prevede acum, explicit, că măsura îi vizează doar pe “furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări”.
Astfel, pacienții ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar “diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului”.
Forma inițială a proiectului era neclară și lăsa loc de interpretări.
Asociațiile de pacienți, care se temeau că proiectul ar viza introducerea coplății și în spitalele publice, ceruseră vineri o dezbatere publică pe această temă.

Femeile peste 65 de ani au cel mai mare risc de deces din cauza cancerului de col uterin.
Potrivit cercetătorilor danezi, rata mortalităţii în rândul femeilor care au peste 65 de ani este cu 25-30% mai mare decât se credea anterior.
Specialiștii au analizat datele din perioada 2002-2015.
Astfel, au realizat că femeile care aveau peste 65 de ani ieşeau in evidenta.
De exemplu, rata mortalităţii a fost de cinci ori mai mare in rândul femeilor în vârstă de 75-79 de ani, comparativ cu cele din categoria 40-45 de ani.
Danemarca are una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului de col uterin din lumea occidentală

Senatul a adoptat, tacit, proiectul legislativ privind Statutul poliţistului local.
Iniţiatorii susţin necesitatea unui astfel de act normativ prin natura şi complexitatea muncii depuse de poliţistul local care presupune efort fizic şi psihic prelungit, motiv pentru care trebuie asigurate drepturi similare celorlalte structuri de ordine publică.
Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept