Știri 8 aprilie 2019

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri.
Astfel, miercuri, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 13.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea constănțeană Ostrov, iar de la ora 17.00, va oficia Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Joi, ierarhul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Lumina de la ora 15.00.
Apoi, de la ora 21.00, va oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la biserica „Sfânta Cruce și Sf. Calinic” din zona Energia întrucât joi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la ora 17.00.
Sâmbătă, Ierarhul nostru, va săvârși Sf. Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, zona Macul Roșu de la ora 8.30, iar duminică, de la ora 8.45, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Gheorghe” din Constanța, care își cinstește ocrotitorul spiritual pe 23 aprilie.

Joi se va desfășura conferința cu tema „Din temnițe spre sinaxare”.
Aceasta va avea loc de la ora 17.30, la Catedrala arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Vor susține prelegeri: IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Pr. Hariton Negrea, Pr. Amfilohie Brânză, Pr. Mihail Stăneiu, Pr. Mihai – Andrei Aldea, Zoe Rădulescu şi alţi invitaţi.
Evenimentul se înscrie într-un periplu național de astfel de prelegeri ce a debutat la Iași, pe 19 martie, a continuat la Târgoviște, și urmează să aibă loc la Făgăraș și Sibiu.
La Constanța, acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului și Curtea Brâncovenească.

Constănțenii pot propune noi trasee RATC.
Aceștia au ocazia să trimită propuneri și sugestii privind modificarea traseelor existente sau înființarea altora noi.
Acestea pot fi trimise la adresa de e-mail reclamatii@ratc.ro, la telefonul călătorului 0241/694.960 sau prin Captive Portal la conectarea la WiFi RATC_Constanța, rețea disponibilă în toate autobuzele RATC.
Sugestiile și propunerile vor fi folosite în cadrul programului de modernizare, optimizare și eficientizare a transportului public pe raza municipiului.

Timpul de așteptare la urgență va crește pentru cazurile care nu prezintă risc vital.
Așa arată un ordin de ministru.
Astfel, dacă în trecut, pacienţii aşteptau cel mult două ore până când erau preluaţi de un medic, acum se poate ajunge până la patru ore, potrivit legii.
Autoritățile spun că au adaptat legea la realitate, numită “Urgenţa este pentru urgenţe”.
Potrivit unui studiu, aproape 20% dintre români apelează la urgențe pentru rezolvarea unei probleme cronice, în loc să meargă la medicul de familie sau la specialist.

O campanie de sensibilizare a populaţiei cu privire la utilizarea raţională a serviciilor medicale de urgenţă a fost lansată ieri.
Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Raed Arafat, a explicat că, în cazul afecţiunilor cronice, ar trebui să se apeleze, în primul rând, la medicul de familie.
El a adăugat că oamenii trebuie să ceară ajutor serviciilor de urgenţă doar atunci când le este pusă viaţa în pericol.
Anul trecut, operatorii serviciului 112 au primit aproximativ 13 milioane de apeluri, dintre care mai mult de jumătate nu au reprezentat urgenţe.

71% din români îşi percep starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună.
Potrivit Eurostat, procentul îl depăşeşte cu 12 puncte pe cel din Polonia şi Ungaria.
În zonele urbane, ponderea a fost de 73%, în timp ce în cele rurale a fost de 69%.
Dintre statele europene, cea mai mare pondere a populaţiei de peste 16 ani care a declarat o stare de sănătate bună sau foarte bună a fost înregistrată în Irlanda cu 83%, urmată de Cipru și Italia, iar la polul opus se situează Lituania şi Letonia, cu 44%.

Munca în ture de noapte poate afecta sănătatea.
Oamenii de știință indieni spun că lucratul în ture intervine și în mecanismul prin care zahărul este utilizat în corp, dar și în modul de descompunere a trigliceridelor, un tip de grăsime.
Acest lucru presupune un risc crescut de apariție a diabetului, a infarctului și chiar a unui atac cerebral.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat două grupuri de subiecți, angajați în spitale, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
La nivel global, 20 la sută dintre angajați lucrează și noaptea.

Pe cărțile de identitate italiene se revine la „mama” și „tata”.
Modificarea a apărut deja în Monitorul Oficial al Italiei și consemnează dispariția termenilor „părinte 1” și ”părinte 2”.
Ministrul de Interne Matteo Salvini a comentat această prevedere ca o recuperare a bunului simț.
Înlocuirea „mamei” și a „tatălui” cu „părinți” a fost o măsură luată în anul 2015 pentru a acomoda cuplurile homosexuale.

Un singur pahar de alcool consumat zilnic creşte riscul de accident vascular cerebral.
Așa arată studiul unor cercetători.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 500.000 de chinezi, pe o perioadă de zece ani, și s-a descoperit că alcoolul în cantităţi moderate nu este benefic pentru sănătate.
De asemenea, același studiu relevă că, fiecare jumătate de sticlă de vin băută zilnic creşte, per total, riscul de accident vascular cu 38% la sută iar efectele alcoolului sunt opuse medicamentelor menite să scadă nivelul de colesterol din sânge şi să prevină accidentele vasculare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept