Știri 28 martie 2019

Sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, de la ora 8.45.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 3-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 8.45, iar de la ora 19:00, va oficia o slujbă de tundere în monahism.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța roagă persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă între orele 09:00-13:00, la sediul Centrului, în incinta Spitalului Județean Constanța.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Peste 300.000 de părinți români au notificat Guvernul că refuză ideologia de gen în școli.
Aceasta prezintă identitatea sexuală ca fiind un simplu rol social, un așa-zis „stereotip de gen”.
Manuale de clasa a III-a, a V-a, a VI-a și a VII-a includ deja câteva conținuturi în acest sens, iar pe piața editorială românească pentru tineri și copii apar tot mai multe traduceri cu trimitere că acest subiect.
La fel de alarmant este un proiect de hotărâre de Guvern realizat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care prevede că profesorii pot fi subiectul unor plângeri anonime dacă unui elev i se pare că este discriminat pe criterii de gen.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se va mai face până în anul 2021.

Preţul gazelor şi cel al energiei electrice pentru consumatorii casnici nu vor fi modificate până la sfârşitul acestui an.
Anunțul a fost făcut de către un reprezentant ANRE.
Potrivit acestuia, nici preţul gazelor pentru populaţie, care trebuie stabilit de la 1 aprilie, nu va fi modificat și nici nu va scădea, întrucât foarte mulţi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate.

Românii din Marea Britanie pot veni acasă fără paşaport.
Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană dar şi de ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, cetăţenii români pot circula şi după Brexit pe baza cărţii de identitate spre sau dinspre Regatul Unit până pe 31 decembrie 2020.
Cetăţenii Uniunii vor putea efectua călătorii fără viză în Regatul Unit pentru vizite scurte de până la trei luni.

Comisia Europeană alocă României fonduri prin programul de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli.
Programul are un scop educațional, iar fondurile sunt în valoare de 18 milioane de euro.
Comisia a publicat și un raport de care arată că în anul școlar 2017-2018, aproximativ 159.000 școli din Uniune au participat la acest program.

Ministerul Agriculturii și Protecția Consumatorului avertizează cu privire la produsele de patiserie neconforme.
Acestea sunt pline de grăsimi hidrogenate, deși pe etichete scrie că au în compoziție brânză, telemea, cașcaval sau unt.
De la începutul anului inspectorii celor două instituții au controlat peste șapte sute de patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante și fast food-uri.
În 40% dintre acestea au descoperit că preparatele din lapte au fost înlocuite cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate.
Au fost aplicate amenzi în valoare de un milion 8 sute de mii de lei, iar produsele neconforme au fost confiscate și distruse.

Turismul românesc este afectat de lipsa forței de muncă.
Astfel, antreprenorii au propus autorităților să înființeze din acest an clase de învăţământ dual în mai multe licee, iar după absolvire, firmele să-i angajeze pe elevi ca barmani, ospătari sau bucătari în hoteluri și pensiuni.
Ministerul Educației sprijină proiectul hotelierilor.
Se estimează că industria turismului are nevoie în acest moment de 100 de mii de angajați.
În perioada 12-13 aprilie, 100 de hoteluri din țară își vor deschide porțile pentru 4000 de elevi și studenți.

Uniunea Europeană va introduce o tehnologie de limitare a vitezei vehiculelor din anul 2022.
Măsurile de siguranță aprobate de Comisia Europeană au inclus asistență inteligentă la viteză (ISA), tehnologie avansată de frânare de urgență și tehnologie de menținere a benzilor de circulație.
Uniunea Europeană afirmă că planul ar putea contribui la evitarea a 140.000 de vătămări grave până în anul 2038 și va avea în final scopul de a reduce numărul de decese rutiere la zero până în anul 2050.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept