Știri 25 martie 2019

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Buna-Vestire.
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinolopului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit şi dezlegare la peşte în această zi.

Tot astăzi este şi Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.
Această zi este sărbătorită din anul 2002.
Astfel, polițiștii constănțeni vor desfășura diverse activități pentru a marca acest eveniment.

În România, consumul anual de cartofi este de aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor.
Așa arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.
Nutriționiștii spun că excesul de cartofi poate să contribuie la creșterea în greutate mai ales dacă sunt asociați cu pâine, paste sau orez.
Specialiștii din industria agro-alimentara spun că jumătate dintre cartofii pe care îi consumăm provin din import și sunt de o calitate mai slabă.
Estimările din industrie arată că într-un an, necesarul de cartofi din România este de aproape 2 milioane de tone.

Istoricul unui vehicul poate fi verificat online.
Registrul Auto Român a lansat aplicaţia „Istoric vehicul” prin intermediul căreia orice persoană care deţine sau intenţionează să achiziţioneze o mașină, poate verifica istoricul acesteia prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro.
Condiţia este ca maşina să fi trecut cel puţin o dată pe la RAR. Conform instituţiei, datele se obţin dacă solicitantul introduce în aplicaţie adresa de e-mail şi numărul de identificare al vehiculului în cauză.

Teatrul de Vară din stațiunea Mamaia va intra în reabilitare.
Lucrările vor consta în refacerea clădirii, iluminat, reţele sanitare şi electrice, schimbarea scaunelor și altele.
În ceea ce priveşte copertina teatrului, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz susţine că nu a fost luată încă o hotărâre în acest sens, deoarece sunt mai multe probleme printre care şi faptul că doi dintre pilonii care o susţineau au fost sparţi.
Oficialul județean susţine că nu se va construi şi nici nu se va dărâma ceva, astfel că spaţiile suplimentare vor fi folosite ca săli de conferinţe.

Rezultatele simulării la Evaluarea Națională sunt slabe.
Declarația aparține ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a adăugat că au promovat doar 52% dintre elevii de clasa a VII-a şi a VIII–a.
În ceea ce priveşte rezultatele de la clasa a VII-a, 60% dintre elevi au luat note între 5 şi 7.
Ministrul a adăugat că sunt 11 copii care au luat nota 10. Ecaterina Andronescu a precizat că rezultatele au fost mai bune la limba şi literatura română decât la matematică.

Prima etapă a înscrierii în clasa pregătitoare s-a încheiat vineri.
Lista copiilor înscrişi va fi afişată, în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare, în data de 29 martie.
Pentru copiii care nu sunt înscrişi în această primă etapă, Ministerul Educaţiei organizează şi o a doua etapă de înscriere, între 2 şi 8 aprilie, pentru locurile rămase neocupate.
Pot fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august, iar, în cazul celor care nu au împlinit această vârstă, trebuie prezentată o evaluare psihologică.

Tot mai mulți copii ajung în cabinetele medicilor stomatologi cu probleme dentare dificil de tratat.
Obiceiurile vicioase ca suptul degetului, mușcatul buzei sau al diverselor obiecte de care sunt atașați, le dăunează.
Unii părinți ignoră semnalele și vin la medic destul de târziu și astfel, problema este mult mai greu de rezolvat și costurile pe măsură.
Psihologii spun că părinții ar trebui sa fie foarte atenți, iar la orice schimbare de comportament a copilului trebuie să meargă la specialist.
Studiile arată că obiceiurile vicioase apar la jumătate dintre copii.

România ocupă primul loc în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză.
În lume, aceasta reprezintă a doua cauză infecţioasă de deces după virusul HIV, iar la fiecare oră, 30 de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză în Europa.
1.000 de români mor în fiecare an din cauza acestei boli.
Autorităţile vor să ia măsuri şi anunţă că vor lansa un program care să ajute la depistarea din timp a bolii.
Cel mai recent raport OMS privind monitorizarea tuberculozei în Europa arată că, deși numărul persoanelor care suferă de tuberculoză este în scădere, boala rămâne o provocare majoră pentru sănătatea publică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept