Știri 11 martie 2019

Astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.
Este cel mai aspru şi cel mai lung post dintre posturile rânduite de biserică.
El ne aduce aminte de cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a postit în Muntele Carantaniei, înainte de a ieşi la propovăduire, dar şi de toate perioadele de 40 de zile mai însemnate din istoria Vechiului Testament.
Durata totală a postirii este de 48 de zile, până la Duminica Învierii Domnului, deoarece după Postul Mare urmează Săptămâna Patimilor.
În tot acest timp, credincioşii consumă alimente de post şi participă la slujbele special rânduite în biserică pentru această perioadă.
Dezlegări la peşte vor fi numai de sărbătoarea Buneivestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 21 aprilie.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
Acestea încep chiar din această seară, cu slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce va fi săvârşită în primele 4 zile ale acestui post.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului de la ora 17.
Miercuri și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare este un imn liturgic dedicat pocăinţei pe care suntem datori să o facem faţă de Dumnezeu, din cauza păcatelor şi greşelilor noastre.
De asemenea, o altă slujbă specială din acest post va fi şi slujba deniilor din a 5-a şi ultima săptămână a postului, cea a Patimilor Domnului.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Biserica din Bugeac nu va fi scoasă la vânzare.
Urmare a discuțiilor purtate între juriștii Arhiepiscopiei Tomisului și executorul judecătoresc, acesta a anulat licitația bisericii.
Arhiepiscopia Tomisului va continua medierea pentru rezolvarea datoriei invocate de creditorul parohiei Bugeac.

În acest an, Marșul pentru viață se va desfășura pe 23 martie, în toată țara.
Evenimentul face parte dintr-o serie mai largă de manifestări pentru promovarea vieţii, precum dezbateri, lansări de carte, proiecţii de film, ateliere de creaţie sau crosuri, luna martie fiind declarată de unele organizaţii neguvernamentale „Luna pentru viaţă”.
Marșul pentru viață este o mișcare globală apolitică și neconfesională, care a început în 1974 în SUA, la Washington.
Aici și la Lima, în Peru, participă anual sute de mii de manifestanți, iar în orașe ca Paris și Roma participă zeci de mii.

Traficul rutier pe podul de la Butelii din Constanța este de astăzi restricționat.
Cea de-a doua jumătate a pasajului, partea stângă pe sensul de mers dinspre bulevardul I.C. Brătianu spre bulevardul Aurel Vlaicu, a intrat în reparații capitale de săptămâna aceasta, informează Primăria Constanța.
Astfel, circulația rutieră este restricțonată pe sensul de mers pe care se efectuează lucrările, iar pe jumătatea recent reabilitată se circulă în ambele sensuri.
Conducătorii auto sunt rugați să manifeste atenție sporită în zonă, să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră.

Programele Rabla şi Rabla Plus ar putea fi modificate.
Astfel, pentru autoturismele care au motor cu ardere internă, preţul de achiziţie nu va putea depăşi suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.
De asemenea, pentru maşinile hibrid limita este de 100.000 de lei cu TVA, iar pentru cele electrice 150.000 de lei fără TVA.
Autoturismele trebuie să aibă motoare care îndeplinesc cel puţin standardul Euro 6.
Tichetul valoric de 6.500 de lei şi ecobonusurile se pot utiliza pentru justificarea achitării avansului.
Noile măsuri vor fi dezbătute în cadrul ședinței Guvernului.

Astăzi începe simularea la Evaluarea Naţională.
Astfel, elevii de clasa a VII și a VIII-a vor susține simularea la proba de limba şi literatura română, iar mâine se va desfăşura proba scrisă la matematică.
Afișarea rezultatelor este programată pentru 22 martie.
Simularea examenului de bacalaureat, la care vor participa elevii claselor a XI-a şi a XII-a, va începe pe 18 martie.

Americanii vor avea nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen, din anul 2021.
Anunțul a fost făcut de Uniunea Europeană.
Americanii trebuie să posede un pașaport valabil, un card de credit sau de debit și o adresă de e-mail pentru a solicita o viză europeană.
În prezent, cetățenii Statelor Unite nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spațiul Schengen.
În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetățenii americani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept