Știri 8 martie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
Totodată, este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinților Români” de la Poarta Albă-Galeșu, de la ora 8.30, urmată de o slujbă de pomenire a deținuților anticomuniști.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a lăsatului sec de brânză.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la ora 8.45.
În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici, va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în zilele de miercuri şi vineri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite.
Ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 17.00.
Miercuri și vineri, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8.00.

La Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Greacă din Constanța se va oficia luni, Taina Sf. Maslu.
Slujba va fi săvârșită de un sobor de 7 preoți, de la ora 9.
Aceasta are loc cu prilejul începutului Postului Mare în Biserica Ortodoxă.

Astăzi este Ziua Internațională a Femeii.
Sărbătoarea a fost oficializată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1975.
A debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică și socială, apoi s-a transformat treptat, într-o zi în care bărbații își exprimă dragostea și afecțiunea pentru femei.
De asemenea, ziua de 8 martie este o zi importantă pentru sărbătorirea realizărilor economice, globale și sociale ale femeilor din întreaga lume.
Totodată, această zi este văzută în multe țări și drept prima sărbătoare a primăverii iar în România, astăzi se sărbătorește și Ziua Mamei.

România lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a afirmat că acesta ar putea fi gata într-un an.
Ea a precizat că primul pas va fi acela de a obliga spitalele să aibă zonă de microbiologie în laborator pentru depistarea infecţiilor.
Planul va fi creat cu ajutorul experţilor de la Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Traseul unei linii de autobuze RATC se modifică temporar.
Astfel, astăzi și mâine, autobuzele de pe linia 44 vor întoarce la sensul giratoriu situat la intersecţia Bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Ştefaniţă Vodă.
Potrivit RATC, măsura a fost luată din cauza lucrărilor de asfaltare pe strada Ștefaniță Vodă.

Băuturile carbogazoase sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât alcoolul.
Conform unui studiu, consumul zilnic a două sau mai multe cutii din aceste produse provoacă dezvoltarea proceselor inflamatorii din organism.
Aceste băuturi declanşează dezvoltarea unor boli cum ar fi diabetul de tip 2 şi scleroza multiplă.
Ele sunt, de asemenea, foarte dăunătoare pentru vasele de sânge, iar cele cu îndulcitori sintetici au un impact direct asupra măduvei spinării şi a creierului, dar şi asupra sistemului nervos central.
Consecinţele pot fi diferite – de la dureri de cap la afectarea capacităților cognitive şi furnicături la nivelul extremităţilor.

Donarea de sânge va fi reglementată prin lege.
Un proiect de lege pentru stimularea donării periodice de sânge şi creşterea numărului donatorilor a fost adoptat în Camera Deputaţilor.
Astfel, donatorii de sânge vor primi la fiecare donare un mesaj de mulţumire, iar în momentul în care s-a utilizat sângele recoltat aceştia vor fi informaţi că un pacient a beneficiat de sângele donat.
De asemenea, când apar situaţii de urgenţă, cei aflaţi în baza de date vor primi un mesaj de solicitare care va cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară.
România se confruntă frecvent cu criză de sânge în spitale, iar populaţia nu este foarte interesată să doneze.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Somnul în plus în weekend nu ajută organismul.
Cele mai noi cercetări efectuate în acest domeniu arată că dormitul în plus sâmbăta şi duminica nu protejează organismul de efectele negative ale privării de somn precum tulburările metabolice, problemele de greutate, riscul crescut de diabet sau proasta dispoziţie.
De asemenea, oamenii de stiință spun că lipsa de somn dezvoltată comportamente precum mâncatul în timpul nopţii.
Cercetătorii au constatat că nimic nu poate fi mai benefic pentru organism decât un somn odihnitor, în medie de 7 ore pe noapte, atât în cursul săptămânii cât şi în weekenduri.

Centrele oncologice în care nu vor funcţiona comisii pentru a analiza dosarele pacienţilor nu vor mai primi finanţare.
Anunţul a fost făcut de ministrului Sănătăţii.
Astfel, documentele medicale ale fiecărui bolnav vor trebui analizate de patru medici, printre care un oncolog şi un radioterapeut.
Aceștia îşi vor exprima opinia şi vor lua cea mai bună decizie pentru pacient.
Un ordin din 2002 prevedea că spitalele care tratează astfel de pacienţi să aibă comisii de indicaţie terapeutică, dar preşedintele comisiei de Oncologie susţine că acesta a fost abrogat cinci ani mai târziu.
Peste 50.000 de români au murit anul trecut din cauza cancerului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept