Știri 6 martie 2019

La Spitalul Judeţean Constanța s-a revenit la programul normal de vizită.
Accesul vizitatorilor este permis de ieri, conform programului normal, după ce în urmă cu aproape o lună şi jumătate a fost interzis din cauza creşterii numărului pacienţilor cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
În continuare însă, numărul vizitatorilor va fi limitat, fiind permis accesul pentru unul sau doi vizitatori/pacient.

Cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare în România.
Declarația a fost făcută de Premierul Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru proiectul „VENUS – împreună pentru o viaţă în siguranţă”.
Acesta este estimat la 11 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman. Fondurile vor fi alocate pentru realizarea de locuinţe sociale organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp.

Luni va începe simularea examenelor naţionale.
Astfel, elevii de clasa a VII și a VIII-a vor susține simularea probei de limba şi literatura română de la Evaluarea națională, iar proba scrisă la matematică se va desfăşura a doua zi, marți.
Afișarea rezultatelor este programată pentru 22 martie.
Simularea examenului de bacalaureat, la care vor participa elevii claselor a XI-a şi a XII-a, va începe pe 18 martie.

Peste 100 de mii de români se mută anual din oraşele mari la sate.
Aglomeraţia şi traiul mai ieftin sunt doar unele dintre motive.
Timpul petrecut pe drumul de acasă la muncă şi înapoi este o altă cauză care îi face pe oameni să se mute în zonele rurale.
Nevoia de linişte şi spaţiu primează de cele mai multe ori în luarea acestor decizii, spun specialiştii.
Statisticile mai arată că migraţia spre sate s-a intensificat în anul 1997, când peste 81 de mii de români s-au mutat din urban în rural, de aproape trei ori mai mult faţă de 1990.

Copiii ar putea primi ajutor financiar pentru after school.
Un proiect legislativ care sprijină accesul copiilor la programele de after school va fi depus la Parlament de deputatul Raluca Turcan.
Acesta prevede acordarea unor tichete în valoare de 400 de lei, care vor fi tipărite la nivel național și distribuite la solicitarea școlilor.
Potrivit deputatului, proiectul de lege reprezintă şi o formă de creştere a veniturilor celor care participă în actul educaţional şi un sprijin pentru ONG-uri.

Constănţenii din zona de nord a municipiului nu au apă rece astăzi, până la ora 20.00.
Măsura este luată pentru remedierea unei avarii pe conducta magistrală Firul 3 Cișmea, de pe b-dul Aurel Vlaicu.
Vor fi afectați o parte dintre consumatorii de pe bulevardul Aurel Vlaicu, respectiv agenții economici din zona Metro 1, blocurile situate vizavi de Centrul Comercial Vivo și cartierul rezidențial din zona Dedeman-Carrefour.

Noul regulament de bloc a devenit oficial în România.
Modelul documentului care stabilește normele și regulile traiului la bloc și ale cărui prevederi ar trebui respectate de către toți locatarii, a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
Orele de liniște stabilite în document sunt între 22:00 – 08:00, și între 13:00 – 14:00.
Asociația de proprietari poate stabili însă extinderea intervalului orar în care este interzisă tulburarea liniștii în bloc.

Un test de sânge ar putea prezice nașterea prematură spontană.
Specialiştii au descoperit, printr-un nou studiu, că proteinele găsite în sânge, la sfârşitul primului trimestru de sarcină, ar putea prezice naşterile premature chiar și în rândul femeilor care sunt însărcinate pentru prima dată.
Aproape 10% dintre numărul total de naşteri sunt premature, adică au loc înainte de 37 de săptămâni.
Femeile care au mai născut prematur anterior au un risc mai mare de a se repeta la următoarele sarcini.
Prezicerea naşterilor premature spontane reprezintă însă o provocare, în special pentru femeile care fac primul copil deoarece nu sunt familiare cu simptomele si cu senzaţiile.

Magazinele vor reține garanție pentru sticle, de la 31 martie.
Valoarea garanției pentru sticlele returnabile și alte ambalaje reutilizabile va fi de 50 de bani pe ambalaj, iar magazinele vor reține pe bonul fiscal această valoare, clienții putând apoi să o recupereze.
Potrivit legii, operatorii economici sunt obligați să marcheze sau să înscrie pe eticheta produsului, după caz, sintagma «ambalaj reutilizabil».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept