Știri 5 martie 2019

Arhiepiscopia Tomisului poate contesta executarea și datoria parohiei Bugeac.
Acțiunea de executare asupra bisericii parohiei Bugeac este complet ilegală și fără respectarea Statutului BOR și a Legii Cultelor.
Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc și și-a expus punctul de vedere asupra legalității executării, iar, în funcție de răspunsul acestuia, va demara acțiune în instanță.
Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acțiuni atât în ce privește contestarea executării, cât și asupra datoriei pe care parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcții, reprezentată de executorul judecătoresc.

„Monitorul preţurilor” va fi gata la vară.
Acesta va include date cu privire la aproximativ 30.000 de produse alimentare şi carburanţi auto.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că „noua platformă online va conţine atât forma extinsă a «Monitorului preţurilor» pentru alimente, cât şi un comparator al preţurilor pentru carburanţii auto”.
Platforma web şi aplicaţiile mobile vor oferi multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Administraţia Naţională de Meteorologie va beneficia de fonduri europene în valoare de aproape 40 milioane de euro.
Astfel, în patru ani, toată reţeaua va fi dotată cu senzori de ultimă generaţie, va creşte calitatea activităţilor operaţionale, de prognoză şi avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severă; vor fi optimizate prognozele de scurtă şi foarte scurtă durată.
Prin acest proiect, populaţia României va beneficia de un sistem modernizat de monitorizare şi prevenţie a precipitaţiilor generatoare de viituri rapide sau inundaţii.

Nutriționistul trebuie ales cu grijă.
Odată cu creșterea numărului de persoane cu probleme de greutate au apărut tot mai multe cabinete de nutriție.
Medicii atrag atenția că nu toți nutriționiștii au pregătirea necesară pentru a trata boli metabolice.
Pe piață există cursuri de weekend, la sfârșitul cărora oricine poate deveni nutriţionist.
Pe 15 februarie au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a Legii privind exercitarea profesiei de nutriționist, precum și înființarea unui colegiu al nutriționiștilor.
Acesta va elibera dreptul de liberă practică doar persoanelor cu studii superioare în domeniu.

Românii trebuie să fie atenți unde își fac analizele medicale.
În țara noastră, doar un laborator din 4 are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Multe dintre ele nu respectă normele de igienă şi nici protocoalele medicale, și astfel este pusă în pericol siguranţa pacientului.
Potrivit legii, toate laboratoarele ar trebui să facă, o dată la 8 ore, un control intern al calităţii, iar în ceea ce priveşte siguranţa analizelor este nevoie de verificări anuale.

Pacienții români au dreptul la a doua opinie medicală gratuit.
Un studiu recent arată că 87% dintre pacienți apelează la internet ca sursă pentru a doua opinie.
În lipsa unui diagnostic corect, pacienţii primesc tratamente greşite care pot duce la complicații grave şi chiar la deces.
Potrivit studiului, 9 din 10 pacienţi nu cer o a doua opinie medicală de frică sau din respect faţă de medicul care a pus diagnosticul iniţial.
În marile oraşe, clinicile au pus la punct servicii speciale, prin care medici români sau străini de prestigiu reevaluează pacienţii ori dosarele lor, însă contra cost.

Sistemul de etichetare a anvelopelor în Europa se va schimba.
Măsura va fi luată pentru a le promova pe cele mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.
Conform Ministrului Energiei, Anton Anton, va fi mai ușor de înțeles, care pneuri vor fi mai bune din punct de vedere al consumului de combustibil și al zgomotului.
Noile cerinţe în ceea privește afişarea etichetei, inclusiv pentru vânzarea la distanţă şi vânzările pe internet, vor îmbunătăţi şi vizibilitatea ei şi vor garanta informarea corectă a consumatorilor, atunci când iau decizii de cumpărare.

Eurodeputații au propus ca ultima trecere la ora de vară să aibă loc la sfârșitul lunii martie din anul 2021.
Astfel, fiecare țară din Uniune poate să decidă dacă dorește să mențină sau nu ora de vară.
Renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an este susținută și în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European.
De asemenea, statele membre care preferă să rămână la așa numita oră de iarnă vor da ceasurile înapoi pentru utlima oară la sfârșitul lunii octombrie 2021.
O decizie finală va fi luată în plenul Parlamentului European.

Peste 97% dintre români cer sa fie informați despre datele lor personale.
Asociaţia Specialiştilor în Confidențialitate şi Protecţia Datelor a lansat luna trecută, un studiu comparativ în acest sens.
Potrivit acestuia, 76% dintre respondenți au afirmat că nu au încredere în știrile și informațiile primite prin intermediul rețelelor de socializare.
De asemenea, 9% au declarat că este dificil să își protejeze propriile date cu caracter personal, iar 24,7% nu au auzit de Autoritatea din România responsabilă cu protejarea datelor.

Produsele din plastic de unică folosință vor dispărea din anul 2021.
Uniunea Europeană urmează să interzică produsele din plastic în favoarea celor ecologice, care nu dăunează mediului și animalelor marine.
Acestea au cel mai mult de suferit din cauza poluării cu plastic nereciclat.
Concret, este vorba despre bețișoare de urechi, farfurii, tacâmuri și farfurii din plastic, paie, bețișoare de amestecat lichide și pungi de unică folosință.
Aceste produse reprezintă 70% din totalul deșeurilor din oceanele lumii, care amenință continuu viața animalelor marine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept