Știri 26 februarie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti joi pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sf. Gherman din Constanța, zona Poarta 6, de la ora 8.30.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea ’’Sf Ioan Casian’’ din județul Constanța, de lângă localitatea Târgușor, de la ora 8:30.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:45.

Arhiepiscopia Tomisului şi Mănăstirea Sfântul Ioan Casian organizează în perioada 28 februarie – 2 martie, Zilele Sfântului Ioan Casian.
Astfel, joi, părintele Protosinghel Iustin Petre, starețul mănăstirii Sf. Ioan Casian va susține conferința intitulată ”De la discernământ la trezvie”, la Casa de Cultură, de la orele 18:00.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la orele 24, se va oficia Sfânta Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți, de la ora 8.30.
Tot de hramul mănăstirii vor fi lansate două volume: “Ştiinţă şi credinţă. Mărturii ale savanţilor”, semnată de ieromonahul Ioan Bute şi “Din inimă! – Poeme vechi şi nouă”, ce aparţine lui Anghel Curty Jr.

O acțiune de donare de sânge va avea loc sâmbătă în localitatea Limanu.
Cei care vor să doneze sunt așteptați la Școala Gimnazială nr. 1, între orele 8.30 -13.30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.

Preţul carburanţilor în România a ajuns din nou peste media europeană.
În ultimele luni ale anului trecut, era situat sub valoarea acestui indicator.
Astfel, în România, benzina costă în prezent, fără taxele impuse de stat, 0,501 euro pe litru, iar media europeană este de 0,497 euro, iar la motorină, preţul în România ajunge la 0,602 euro pe litru, în timp ce media europeană este de 0,595 euro.
La aceste preţuri se adaugă taxele care reprezintă 54% din preţul benzinei şi 50% din cel al motorinei.

Doar unul din cinci români a mers la stomatolog în anul 2017.
Datele Eurostat arată că România este ţara cu cea mai mare pondere a persoanelor care nu au mers la dentist, în ultimele 12 luni, de 82%.
La polul opus este Germania, unde doar 13,8% dintre respondenți nu au mers la stomatolog în 2017, în timp ce 17% au mers la stomatolog de 3 până la 5 ori în acelaşi an.
Totodată, 45% din populaţia Uniunii Europene nu a consultat un medic stomatolog în 2017.

România se află în topul țărilor cu rată mare a abandonului școlar.
Datele arată că aproape 30% dintre copiii români de până la 18 ani, nu au terminat 8 clase.
Aceștia sunt cu 7% mai mulţi faţă de media europeană.
Ministerul Educației face un bilanț pentru a vedea câți tineri au abandonat de fapt școala și câți au plecat la muncă în străinătate cu părinții.
Specialiștii în educație spun că rata abandonului ar putea fi diminuată prin urmarea modelului altor state europene, care condiționează orice formă de ajutor de prezența copiilor la școală.

Puţine multivitamine dedicate copiilor şi bebeluşilor conţin nivelul recomandat de vitamina D.
Așa arată un studiu britanic.
Astfel, în cazul multivitaminelor dedicate copiilor cu vârste peste şase luni, doar 25 până la 36% conţineau doza recomandată de vitamina D.
Principala sursă de vitamina D este lumina solară, iar obţinerea unei cantităţi suficiente din alimentaţie este dificil de realizat.

ANRE a decis să menţină actualele tarife pentru populație.
În urma aplicării prevederilor Ordonanţei 114, ar urma să crească doar tarifele de distribuţie, în medie, cu circa 2,5%.
Ministrul energiei, Anton Anton, a precizat că ANRE a fost consultată înainte de adoptarea, anul trecut, a Ordonanţei 114, pentru ca populaţia să nu fie afectată de eventuale creşteri de preţuri.

Sarea ar putea fi factorul declanşator al unor reacţii alergice.
Un nou studiu arată că aceasta afectează reacţiile alergice imune.
Cercetătorii au demonstrat că, în culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2, iar acestea sunt active în cazul afecţiunilor alergice precum dermatita atopică.
În ţările industrializate, aproximativ una din trei persoane suferă de alergii într-un anumit punct al vieţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept