Știri 22 februarie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti joia viitoare pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, Sfânta Liturghie la schitul Sfântul Gherman, din apropierea localității Băneasa, de la ora 8.30.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși slujba de sfințire mică a bisericii cu hramul ”Sf. Ioan Botezătorul” din Mangalia, urmată de Sfânta Liturghie, de la ora 8.00.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat ieri noi hotărâri.
Au fost apreciate acțiunile bogate și multiple realizate în Patriarhia Română în Anul Centenar 2018, care au culminat cu evenimentul sfințirii Altarului Catedralei Naționale.
Privitor la situația bisericească tensionată din Ucraina, la o viitoare ședință a Sfântului Sinod se va ține seama de faptul că în Ucraina există 127 de parohii ortodoxe românești, în special în zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina – Patriarhia Moscovei.
Va fi necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată.
De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluționarea problemei ierarhilor şi preoților necanonici din Occident, care au aparținut fostului „Patriarhat al Kievului”.
În urma consultărilor menționate mai sus, Sfântul Sinod va exprima poziția sa oficială privind situația Ortodoxiei din Ucraina.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Cei care nu pot dona în zilele lucrătoare, pot veni mâine, la sediul CRTS, între orele 9.00 și 13.00.
De asemenea, o acțiune similară se va desfășura duminică la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud, în intervalul orar 8.30 – 13.30.

ANM a emis o atenționare cod galben de vânt puternic pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă de astăzi de la ora 16:00, până mâine la ora 16:00.
Astfel, în Dobrogea, Banat, Crișana, Muntenia și în sudul și centrul Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h și izolat 70 km/h.
De asemenea, ANM a emis o informare meteorologică de ninsori și răcire accentuată a vremii, pentru toată țara.
Aceasta intră în vigoare de la ora 14:00 și este valabilă până mâine la ora 16:00.
În Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia, la început vor fi ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.
Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această dată, geroasă noaptea și dimineața, mai ales în regiunile nordice și centrale.

RATC introduce în circulație cel de al patrulea lot de autobuze noi.
Potrivit regiei, numărul autobuzelor noi introduse în trafic, se ridică la 80.
Noua bază de transport în comun creează toate condiţiile necesare deplasării constănţenilor în condiţii de siguranţă și confort între staţii.

Utilizarea rețelei de socializare Instagram generează efecte psihologice negative.
La ora actuală, Instagram a depășit 1 miliard de utilizatori activi în fiecare lună, iar 500.000 dintre ei activează zilnic pe această rețea.
68% dintre utilizatori sunt femei, iar 72% dintre adolescenți folosesc Instagram.
Psihologii au descoperit 6 efecte negative ale utilizării acestei rețele.
Acestea sunt anxietatea, depresia, singurătatea, calitatea somnului, impactul asupra imaginii propriului corp și teama de a nu fi la curent.
Experții spun că rețeaua Facebook scade din popularitate în rândul tinerilor, iar Instagram-ul, în scurt timp va depăși numărul de utilizatori ai Facebook.

Un test revoluţionar pentru depistarea cancerului de sân a fost prezentat de cercetătorii germani.
Este vorba despre o analiză de sânge care poate spune cu o precizie mare dacă boala şi-a făcut apariţia în organism.
Testul va fi pus în vânzare în a doua parte a anului.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 2 milioane de noi cazuri de cancer de sân au fost diagnosticate anul trecut la nivel global şi peste 620.000 de femei au fost răpuse de această boală.
Depistat în stadiu incipient, oamenii de ştiinţă spun că şansele de vindecare în cazul cancerului de sân sunt de 95%.

Programul RABLA va continua şi anul acesta.
Potrivit Ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, se va păstra valoarea de 6.500 de lei pentru casarea unei maşini mai vechi de zece ani şi se va adăuga, exact ca şi anul precedent, ecobonusul şi 10.000 de euro pentru maşinile sută la sută electrice.
Aceasta a mai anunţat că va continua şi programul pentru reînnoirea aparatelor electrocasnice, care a avut succes anul trecut, când în primele trei zile de la lansare s-au cumpărat 50 de mii de aparate noi.

Plajele de pe litoralul românesc se vor extinde cu aproximativ două milioane și jumătate de metri pătrați.
Lucrările fac parte dintr-un proiect european în valoare de cinci sute de milioane de euro, care implică aducerea de nisip, construirea unor diguri și consolidări.
În 4 ani, litoralul va avea nisip în plus pentru încă 1.2 milioane de turiști, iar noile plaje vor vor avea o lățime între 75 și 100 de metri.
Din cauza valurilor mării, au disparut în ultimele decenii zeci și chiar sute de metri din lățimea plajelor.
Zona dintre sudul Sulinei și Sfântul Gheorghe este cea mai expusă la erodare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept