Știri 21 februarie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti joia viitoare pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia sâmbăta aceasta, Sfânta Liturghie la schitul Sf. Gherman, din apropierea localității Băneasa, de la ora 8.30.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, Ierarhul nostru va săvârși slujba de sfințire mică a bisericii cu hramul ”Sf. Ioan Botezătorul” din Mangalia, urmată de Sfânta Liturghie, de la ora 8.00.

Biserica Ortodoxă Română a cheltuit anul trecut, aproximativ 24 de milioane de euro pentru activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților.
Așa prevede un raport care prezintă și diagrama așezămintelor social-filantropice.
Aceasta cuprinde: 146 cantine sociale și brutării, 43 de instituții care oferă servicii medicale și farmacii, 104 centre de zi pentru copii și 20 centre pentru vârstnici, 31 birouri de asistență socială, 61 grădinițe sociale și afterschool și altele.
În anul 2017, același raport arăta că Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 24 de milioane de euro pentru ajutorarea săracilor și alte acțiuni sociale.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Cei care nu pot dona în zilele lucrătoare, pot veni sâmbătă, la sediul CRTS, între orele 9.00 și 13.00.
De asemenea, o acțiune similară se va desfășura duminică la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud, în intervalul orar 8.30 – 13.30.

Înscrierile pentru clasa pregatitoare vor începe pe 4 martie.
Potrivit Ministerului Educației, metodologia de înscriere în clasa pregătitoare va rămâne la fel, însă se dorește respectarea numărului de elevi recomandat într-o clasă, de 28.
De asemenea, se are în vedere introducerea unui profesor asistent, la clasele în care, din diverse motive obiective, numărul elevilor nu poate fi limitat.

Românii ar putea avea o nouă minivacanță în acest an, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Astfel, dacă Executivul decide, vor fi șapte zile nelucrătoare.
Românii vor avea liber în perioada 26 – 29 aprilie, și pe 1 mai, astfel că Guvernul ar putea hotărî și ca ziua de 30 aprilie să fie liberă.

Trotuarele din orașul Constanța sunt în reabilitare.
În prezent, se lucrează pe strada Bărăganului.
De asemenea, muncitorii au acționat pe strada București, tronsonul cuprins între strada Oborului și bulevardul 1 Decembrie 1918, unde a fost turnat covor asfaltic în zona rezervată circulației pietonilor.
Pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții optime, locuitorii din zona menționată sunt rugați să nu își parcheze autoturismele în locurile în care acționează utilajele și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Astăzi este „Ziua Internaţională a Limbilor Materne”.
Aceasta este marcată, sub egida UNESCO, începând din anul 2000, pentru a proteja şi revigora bogata diversitate culturală prin promovarea limbilor străine ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între popoare.
La origine a fost Ziua Mişcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începând din 1952, în amintirea studenţilor ucişi de poliţie, deoarece au militat pentru recunoaşterea limbii bengali în Pakistan, care cuprindea pe atunci şi teritoriul de astăzi al statului Bangladesh.

Sindicatele din învățământ cer Senatului adoptarea urgentă a legii privind protecția cadrelor didactice.
Aceștia au precizat că sunt şcoli în care profesorii sunt umiliţi, jigniţi sau loviţi, numărul cazurilor de violenţă la adresa cadrelor didactice fiind în creştere.
După ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor, acest proiect de lege este blocat la Senat de peste doi ani.
Sindicatele spun că, după aprobare, această lege va deveni “un scut de protecţie” pentru cadrele didactice, iar spaţiul şcolar va fi unul sigur, în care să se desfășoare un act educaţional de calitate.

5.000 de copii din România sunt bolnavi de cancer, iar în jur de 500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual.
Așa estimează autoritățile, care nu au, însă, o evidență exactă.
Potrivit medicilor, au nevoie de radioterapie un sfert dintre copiii nou diagnosticați, dar și o parte dintre copiii diagnosticați cu mai mult timp în urmă, care au recăderi.
Cu toate acestea, niciun spital de stat nu poate face radioterapie pentru copiii mai mici de 10-14 ani, care au nevoie de o procedură specială.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept