Știri 18 februarie 2019

Creştinii ortodocşi au intrat de ieri în perioada Triodului.
Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.

Ministrul Finanţelor anunţă schimbări la programul ”Prima Casă” până la sfârșitul lunii.
Acestea vor viza aspecte legate de suprafaţa casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.
Programul ‘Prima Casă’ are prevăzut un plafon de două miliarde de lei pentru acest an.

Uniunea Europeană introduce noi reguli la comerțul online.
Măsurile vor fi luate pentru a oferi comercianţilor un mediu de tranzacţionare online mult mai transparent, echitabil şi predictibil, precum şi un sistem eficient pentru soluţionarea plângerilor.
Platformele care intră sub incidenţa acestui regulament includ pieţele online, magazine online de aplicaţii software şi/sau platforme de socializare, precum şi motoare de căutare. Regulamentul se va aplica la 1 an de la data publicării.

Hipertensiunea a devenit principala cauză a mortalităţii în întreaga lume.
Aceasta este însă corelată cu îmbătrânirea treptată a populaţiei şi cu frecvenţa ridicată a factorilor de risc (tabagismul, hiperglicemia, obezitatea şi sedentarismul).
Din cauza acestei maladii, mor, anual, 7,5 milioane de oameni.
Se consideră că 80% din cazurile de hipertensiune înregistrate în ţările bogate se datorează unei alimentaţii greşite.
Pentru evitarea hipertensiunii şi redresarea la valori normale se impune un regim alimentar strict controlat, bogat în fructe şi legume, dar și hipocaloric.

Ministerul Educației nu intenţionează organizarea unor clase separate pentru elevi cu nevoi speciale.
Acesta menționează că se urmărește a se aloca suplimentar profesori de sprijin copiilor cu dificultăţi de învăţare.
Precizările vin după vehicularea, în spaţiul public, a unei asemenea măsuri.
În perioada 2001 – 2003, pe durata mandatului ministrului Ecaterina Andronescu, aproximativ 30.000 de elevi cu nevoi speciale au fost integraţi în unităţile de învăţământ de masă, prin transferul de la unităţile de învăţământ special.

Facebook cenzurează mesajele antivaccinare.
Compania va reduce sau îndepărta mesajele antivaccinare din grupuri sau din feed-ul utilizatorilor.
Rețeaua de socializare justifică această cenzură prin catalogarea mesajelor antivaccinare ca fiind o “amenințare la siguranța și securitatea comunității”.

Regele Carol al II-lea va fi reînhumat alături de fiul său, Regele Mihai I.
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse în februarie 2003 din Portugalia, vor fi așezate alături de cele ale fiului său, Regele Mihai, în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 martie 2019.
Vor fi oficiate slujbe de pomenire atât în vechea Mănăstire Curtea de Argeş, unde sunt înmormântaţi primii regi ai României, Carol I, Elisabeta, Maria şi Ferdinand cât și în noua necropolă Regală finalizată în 2016, când a murit Regina Ana.
În acest an, vor fi aduse la Curtea de Argeş şi rămăşiţele reginei Elena din Elveţia şi cele ale principelui Mircea de la capela Castelului Bran.

Un alt medicament pentru tuse, prescris inclusiv copiilor, a fost retras din farmacii.
Este vorba despre Epistat, ultimul medicament cu substanța activă fenspiridă rămas pe piață după ce de curând a fost retras de pe piață medicamentul Eurespal.
Măsurile au fost luate în contextul în care sceastă substanță poate provoca afecțiuni cardiace.

Noul cod rutier vine cu o amendă dură pentru șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan.
Aceștia riscă să rămână fără permisul de conducere o lună, pot fi sancționați cu 9-20 de puncte și vor plăti o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Măsurile au ca scop reducerea numărului de accidente cauzate de șoferii care vorbesc la telefon la volan, fac live-uri pe Facebook sau sunt atenți la smartphone ori tabletă.
De asemenea, punctul de amendă a fost înghețat și va fi același cu cel de anul trecut, adică 145 lei.
Cei care vor fi sancționați de polițiști vor putea plăti mult mai ușor amenda, pe care o pot achita de oriunde din țară într-un cont unic, înființat în 2019.
Totodată, noul cod rutier a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept