Știri 5 februarie 2019

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va efectua sâmbătă o vizită pastoral-misionară la biserica Schimbarea la Față din localitatea Eforie Sud.
Ierarhul nostru va oficia la acest lăcaș de cult, Sfânta Liturghie, de la ora 9.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema, cu prilejul hramului.

Textul Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur a fost tradus, pentru prima oară în istorie, în urdu, limba oficială a Pakistanului şi una dintre cele 22 limbi oficiale în India.
Liturghia a fost tradusă din slavonă şi engleză, iar procesul traducerii a durat aproximativ doi ani şi a fost supervizat de un profesor de teologie, dar şi de un expert în limba Urdu.
Cartea urmează să fie publicată şi apoi pusă la dispoziţia publicului.
De asemenea, în limba urdu au mai fost traduse: un Catehism scris de Sf. Nicolae Velimirovici, precum şi o carte de rugăciuni.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura la biserica Sfântul Vasile cel Mare din cartierul constănțean Inel II, duminică, între orele 8:30 – 13:30.
Cei care doresc să doneze trebuie să aibă asupra loc actul de identitate.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța.

Pasarela din stațiunea Mamaia este închisă pentru reabilitare.
Reprezentanții Primăriei Constanța spun că lucrările vor începe în primăvară, de îndată ce vremea va permite acest lucru.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Ionela Bărboi, susține că vor fi curățate și vopsite elementele de metal, va fi înlocuită podina și va fi refăcut iluminatul.
Pasarela a mai fost închisă pentru reabilitare și în 2017.

Medicina de familie este în prag de colaps.
Așa susține conducerea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Aceasta a adăugat că pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de 6 la sută faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie.
Medicii de familie şi-au exprimat speranţa că Guvernul şi Parlamentul vor înţelege că au „obligaţia” de a asigura sănătatea populaţiei şi accesul la servicii de sănătate.

În România va fi înfiinţat un program naţional care să asigure vitamina D copiilor, dar şi persoanelor cu deficit de vitamina D.
Anunțul a fost făcut de către Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. Potrivit acesteia, programul va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară, în condiţiile în care, în prezent, această analiză se face numai în mediul privat.
Unele date relevă că aproape 65% din locuitorii ţării au un nivel scăzut de vitamina D.
Ministrul a mai spus că insuficienţa vitaminei D poate da la copii rahitism, la adulţi osteoporoză, dar şi anumite forme de cancer de prostată, colon şi boli autoimune.

În România se nasc tot mai puţini copii.
Datele Institutului Național de Statistică arată că anul trecut a fost înregistrat recordul negativ al ultimilor 50 de ani.
Declinul demografic este accentuat de o rată a mortalităţii mult mai ridicată faţă de cea a natalităţii şi de plecarea masivă a tinerilor în străinătate.
Specialiştii avertizează că declinul va fi greu de stopat, în condiţiile în care nu sunt luate măsuri pentru încurajarea natalităţii şi a limitării migraţiei.

Centralele individuale pe gaze ar putea fi interzise din anul 2030, în Uniunea Europeană.
Experții în planificare energetică au făcut această propunere, în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea emisiilor de carbon.
Oamenii sunt îngrijorați că nu vor mai putea monta centrale noi dacă vor fi adoptate propunerile experților europeni.
Alternativa ar fi sistemele publice de termoficare pe biogaz obținut din arderea deșeurilor industriale sau soluții individuale, cum sunt pompele de căldură și centralele electrice.

140 de români mor de cancer în fiecare zi.
Lipsa citostaticelor, listele lungi de aşteptare pentru radioterapie şi inexistenţa programelor de depistare precoce a bolii plasează țara noastră peste media europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer.
Datele arată că peste 50.000 de români au murit anul trecut din cauza cancerului.
Cei mai mulţi dintre ei, 30%, aveau cancer pulmonar, 17% cancer colorectal, iar 10% cancer de sân.
Numărul deceselor s-a dublat din 2009 până în 2018.

Românii au o speranţă de viață sănătoasă mai mare decât finlandezii sau austriecii.
În Europa, în anul 2016, aceasta era de 64,2 ani pentru femei și 63,5 ani pentru bărbați, arată datele Eurostat.
În România, speranţa de viata sănătoasă era în 2016 de 59,8 ani în cazul bărbaţilor și de 59 de ani în cazul femeilor, mai mare decât în Finlanda și Austria.
Statul european cu cea mai mare speranţă de viață sănătoasă, era Suedia, iar la polul opus, se află Letonia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept