Știri 1 februarie 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8:45.
Duminică, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, de la ora 8:45.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.
Consiliul General a decis ieri acest lucru, în semn de recunoştinţă pentru activitatea social-filantropică, liturgică şi misionară desfăşurată pe plan naţional şi internaţional.
În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, invocă grija patriarhului României de a începe realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, care va aduce în ansamblul ei atât Muzeul Creştinismului Românesc, căminul pentru pelerini, un centru de diagnostic şi tratament, cât şi un centru de conferinţe.

Moaștele Sfântului și Dreptului Simeon vor sosi astăzi la Constanța.
Acestea vor fi aduse din Odessa, Ucraina la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Sfintele moaște vor fi întâmpinate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la ora 17:00, apoi va oficia taina Sfântului Maslu.
Până pe 10 februarie, la biserica Sfântul Haralambie vor fi săvârșite taina Sfântului Maslu și acatistul Sfântului Simeon, zilnic de la ora 17:00.

RATC suplimentează începând de astăzi numărul autobuzelor.
Este vorba despre cele care circulă pe linia 3 :Tomis Nord – Palazu Mare – Tomis Plus și retur.
Decizia a fost luată în urma numeroaselor cereri și pentru îmbunătățirea programului de transport.
Astfel, intervalul de succesiune al autobuzelor care circulă pe respectiva linie, s-a redus de la 20 la 15 minute.

Programa școlară este prea încărcată pentru elevi.
Așa arată un sondaj IMAS, realizat în perioada 11-30 ianuarie, la care au participat peste 1000 persoane.
Astfel, 30% dintre românii care au luat parte la studiu consideră ca problemă principală programa școlară prea încărcată, iar 15% dau vina pe slaba pregătire a profesorilor.
De asemenea, 13% spun că infrastructura școlară este deficitară, iar 2% cred că principala problemă la sistemul de învățământ sunt examenele cu un grad de dificultate prea mare.

Constănțenii vor plăti mai mult pentru gigacalorie.
Consilierii locali au aprobat creșterea prețului gigacaloriei pentru populație de la 225 la 275 de lei.
Creşterea ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie anul viitor.
Reprezentanții Consiliului spun că fără această măsură, RADET riscă să intre în blocaj, iar constănţenii să rămână fără apă caldă şi căldură.

Românii pot face gratuit testele în vederea depistării hepatitei de tip B sau C.
Este vorba despre cei înscriși pe listele medicilor de familie.
Medicii recomandă insistent aceste testări pentru a depista și trata din timp și corect aceste boli, dar și pentru a preveni transmiterea lor.
De altfel, posibilitatea de a efectua gratuit testările pentru cele două tipuri de hepatită există din aprilie anul trecut, însă populația nu este suficient informată în această privință.

Orele suplimentare ar putea fi compensate doar cu timp liber, în perioada 2019 – 2021.
Excepție vor face anumiți salariaţi din domeniul apărării, siguranţei şi ordinii publice sau personalului cu statut special.
Așa arată datele publicate de Ministerul Finanţelor.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, nu se acorda ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea în rezervă.

Elevii și preșcolarii intră de mâine în vacanță.
Cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 11 februarie. Următoarea vacanţă, cea de primăvară, este în perioada 20 aprilie – 5 mai, iar vacanţa de vară, între 15 iunie şi 15 septembrie.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai, iar pentru clasa a VIII-a – pe 7 iunie.

Strada Ștefan cel Mare din Constanța va fi modernizată.
Primăria montează în aceste zile 80 de bănci duble, 40 de coșuri de gunoi și 5 dispozitive pentru colectarea deșeurilor canine.
Reprezentanții administrației publice locale au mai transmis că, în aceeași zonă, vor fi montate în perioada următoare și patru cișmele stradale.
Primăria Municipiului Constanța face apel către toți locuitorii orașului să păstreze în bune condiții atât mobilierul urban, cât și coșurile de gunoi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept