Știri 29 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Astfel, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara- județul Constanța, astăzi, de la ora 17:00.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8:45.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la ora 8.45.
Duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Medgidia, de la ora 8.45.

Moaștele Sfântului și Dreptului Simeon vor sosi la Constanța.
Acestea vor fi aduse din Odessa, Ucraina la biserica Sfântul Haralambie din zona Boema.
Sfintele moaște vor fi întâmpinate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vineri, la ora 17.00, apoi va oficia taina Sfântului Maslu.
Până pe 10 februarie, la biserica Sfântul Haralambie va fi săvârșită taina Sfântului Maslu și acatistul Sfântului Simeon, zilnic de la ora 17.

Mai multe plachete în memoria unor mari personalități au fost montate în Constanța, pe fațadele caselor în care au locuit.
Acțiunea este organizată de Primărie și Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța și a avut loc în prezența urmașilor sau prietenilor acestor mari personalități.
Dan Spătaru, Oleg Danovski, Demostene Tranulis, Cella Serghi, Gheorghe Murea, Marin Ionescu Dobrogianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Bănescu și Alexandru Pesamosca au, de ieri, plachete comemorative în semn de respect și recunoaștere a contribuției importante în domeniile în care s-au făcut remarcați.
În curând, și alte figuri marcante care s-au născut sau au locuit în Constanța, cum ar fi Ilarion Ciobanu, Anghel Saligny sau Hortensia Papadat Bengescu vor fi omagiate prin astfel de plachete comemorative.

Sistemul european contra falsificării medicamentelor va deveni obligatoriu din 9 februarie.
Producătorii de medicamente nu vor mai putea livra decât cutii cu cod unic şi alte elemente de siguranţă, iar cei din România s-au conformat directivei europene.
În peste două treimi dintre spitalele din România acest cod însă nu poate fi citit, deoarece lipsește sistemul de verificare.
Potrivit estimărilor, între 1 şi 5 la sută dintre medicamentele aflate în circuitul legal în Europa sunt contrafăcute.

Epidemia de gripă se extinde în Bulgaria.
Sunt 22 de regiuni afectate, printre care Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse și Sofia.
În peste 1000 de școli cursurile au fost suspendate.
Potrivit ministerului bulgar al sănătății, numărul îmbolnăvirilor de gripă s-ar putea reduce spre sfârșitul săptămânii viitoare.
Medicii îi sfătuiesc pe oameni să vină la cabinet la primele simptome ale gripei și să nu lase boala să se agraveze.

România acționează la nivel european pentru atenuarea efectelor unui Brexit fără acord.
Declarația aparține ministrului delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
El dă asigurări că rezolvarea situației românilor din Marea Britanie, și a cetățenilor europeni în general, este prioritară.
Ministrul a mai spus că vor fi luate și măsuri la nivel naţional, pentru a-i proteja pe cetățenii britanici din România.

Deficitul de magneziu reprezintă un factor de risc pentru mai multe boli.
Potrivit unui studiu, deficitul de magneziu este implicat într-o serie de afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, diabetul zaharat, osteoporoza, astmul bronşic sau sindromul de oboseală cronică.
Specialiștii spun că suplimentarea cu magneziu are efecte benefice asupra acţiunii insulinei şi a metabolismului glucidic şi poate preveni apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Statul New York a aprobat legea care permite avortul până la momentul nașterii.
Legea, intitulată Actul pentru Sănătatea Reproducerii, permite ca un avort să se facă până în luna a noua de sarcină, chiar și în absența unui medic.
Actul elimină avortul din Codul Penal și notează că „fiecare persoană care rămâne însărcinată are dreptul fundamental de a alege să ducă sarcina la termen, de a naște un copil sau de a efectua un avort.”

România este amenințată cu infrigement-ul în problema deșeurilor de aparate electrice și electronice.
Acestea reprezintă fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din Uniune și se preconizează că vor crește la peste 12 milioane de tone până în anul 2020.
În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deșeuri pot provoca probleme de sănătate și de mediu majore din cauza conținutului lor de substanțe periculoase.
Țara noastră are la dispoziție două luni pentru a trimite un răspuns Comisiei Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept