Știri 28 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă îi va cinsti miercuri pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, mâine, de la ora 17:00.
Miercuri, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8:45.

Aproximativ trei milioane de elevi şi preşcolari au revenit, de astăzi, la cursuri.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preciza recent că şcolile nu vor fi închise săptămâna aceasta, având în vedere că este final de semestru şi urmează să fie încheiate mediile.
În contextul răspândirii infecţiilor respiratorii, ministrul a reafirmat că triajul epidemiologic trebuie efectuat în şcoală în fiecare dimineaţă.
Autorităţile sanitare vor decide, săptămâna aceasta, dacă vor declara epidemie de gripă la nivel naţional.

Tinerii români trăiesc din banii părinţilor şi sunt expuşi riscului de sărăcie.
România ocupă primul loc în Europa la acest capitol, arată un studiu Eurostat.
Astfel, mulţi absolvenţi de facultate lucrează pe bani puțini, pe posturi pentru care nu s-au specializat, iar alţii ajung şomeri cu diplomă.
Potrivit studiului, cele mai atractive oferte pentru tineri sunt cele din domeniul IT, însă în alte domenii, un tânăr aflat la început de carieră câștigă, în general, mai puțin de jumătate din salariul mediu pe economie.

Ministerul Muncii va crea un sistem informatic pentru a scuti persoanele cu dizabilităţi de prea multe deplasări.
Astfel, prin noul proiect de lege, activitatea va fi mutată în mare parte online.
Datele arată că vor fi eficientizate procedurile prin creşterea calităţii actului de protecţie socială.
Potrivit unui raport, realizat în martie anul trecut, circa 98% dintre persoanele cu dizabilități se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent şi doar 2% se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Consumul frecvent de alimente prăjite este asociat cu un risc ridicat de deces.
Un studiu a concluzionat că una sau mai multe porţii zilnice de pui prăjit intens au fost asociate cu o creştere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză şi cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.
Una sau mai multe porţii zilnice de peşte sau crustacee prăjite conduc la o creştere cu 7% a riscului de deces din orice cauză şi sporesc cu 13% riscul de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.
Persoanele a căror dietă conţinea cel mai adesea alimente prăjite mâncau mai puţine legume, fructe şi cereale integrale şi consumau mai multe băuturi îndulcite, alune, sare şi carne roşie şi procesată, se arată în concluziile studiului.

Mozzarella falsificată cu soluție de dezghețare a drumurilor a fost descoperită în magazinele din România.
Asociația Pro Consumatori a analizat 33 tipuri de brânză mozzarella.
Clorura de calciu este o soluție de dezghețare a drumurilor, ce este folosită în aceste produse ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant.
De asemenea, folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece aceasta se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură.

Statul Israel este lider mondial în canabisul medical.
Potrivit Directorului general al Ministerului Sănătăţii din Israel, în ultimii ani a fost creat un proces de standardizare de înaltă calitate a produselor din canabis, pentru uz medical.
Israelul are în prezent expertiza care nu există în alte ţări ale lumii şi poate exporta produse de o înaltă calitate.

Simptomele depresiei au fost asociate cu utilizarea rețelelor de socializare, în cazul adolescentelor.
Hărţuirea în mediul online şi tulburările de somn, dar şi o părere negativă cu privire la propriul corp şi afectarea stimei de sine sunt principalele cauze, potrivit unui studiu.
Specialiștii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie şi au concluzionat că fetele de 14 ani utilizau în mod intens social media.
Astfel, două cincimi dintre acestea erau active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, în comparaţie cu o cincime dintre băieţi. Studiul a relevat totodată că 12% dintre utilizatorii mai puţin frecvenţi ai reţelelor de socializare şi 38% dintre împătimiţii acestor platforme prezentau semne mai severe de depresie.

Legea privind sterilizarea persoanelor transgender este constituțională în Japonia.
Așa a decis Curtea Supremă.
Legea niponă cere ca persoanele transgender să fie sterilizate, înainte de a-și schimba sexul în documentele oficiale. Judecătorii Curții au motivat că legea este menită să reducă confuzia în rândul familiilor și în societate, dar a recunoscut că restrânge libertatea persoanei și că ar putea să nu fie în concordanță cu schimbarea valorilor sociale.

Dispeceratul Salvamont România avertizează că riscul de avalanşe este ridicat în toate masivele montane.
Stratul de zăpadă depus în ultimele zile este consistent, iar încălzirea bruscă a vremii favorizează producerea acestor fenomene imprevizibile şi extrem de periculoase.
În ultimul interval de timp, la Dispeceratul Naţional au fost 58 de apeluri de urgenţă, 10 dintre ele pentru serviciul Salvamont Braşov.
Au fost înregistrate şi peste 40 de apeluri prin care se cereau sfaturi şi informaţii despre zona montană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept