Știri 25 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului.
Acesta era originar din Capadocia şi a fost probabil ucenic al Sfântul Vasile cel Mare.
A păstorit biserica tomitană între anii 360 şi 381 pe vremea împăratului Valens şi s-a remarcat prin refuzarea ereziei arianismului impusă de împărat.
Tot sfântul Bretanion a fost cel care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, cerute de Sfântul Vasile cel Mare.
Date istorice noi susţin că acest ierarh a încurajat viaţa ascetică monahală şi a fost primul îndrumător important al sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Sfântul Bretanion s-a mutat la Domnul în jurul anului 381.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion de lângă localitatea 23 August, duminică, de la ora 9:00.

Biserica Ortodoxă îi va cinsti miercuri pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, marți, de la ora 17.
Miercuri, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.45.

Prea Sfințitul Ignatie, episcopul Hușilor va sluji la Constanța.
Ierarhul va oficia Sfânta Liturghie la biserica Bunavestire, duminică, de la ora 9:30.
Biserica este situată în cartierul Inel I, pe strada Dionisie cel Mic.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea va avea loc mâine, între orele 9.00 și 13.00, la sediul CRTS Constanța.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Alimentele ecologice contribuie la reducerea riscului de cancer.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent în Franța, care a implicat aproximativ 70.000 de persoane, monitorizate timp de un deceniu.
Potrivit cercetătorilor, un consum regulat de alimente ecologice este asociat cu o reducere cu 25% a riscului de cancer, comparativ cu un consum ocazional.
Efectul cel mai spectaculos se referă la cancerul de sân la femei (cu o reducere de 34%) şi la limfom (cu o scădere de 76%), care include mai multe forme de cancer al sistemului limfatic.
O explicaţie plauzibilă pentru acest beneficiu este o prezenţă mică a reziduurilor de pesticide şi a altor produse chimice, care sunt des utilizate în agricultura convenţională.

Uniunea Europeană va trebui să renunțe treptat la biocombustibilul din ulei de palmier, până anul viitor.
Camera inferioară a Parlamentului Franţei a votat asupra unui amendament prin care uleiul de palmier îşi pierde statutul de biocombustibil.
Parlamentarii francezi consideră că producţia uleiului de palmier dăunează mediului înconjurător, iar pentru obţinerea lui sunt tăiate suprafeţe importante de păduri tropicale.
Amendamentul va intra în vigoare în anul 2020, dacă acesta va fi votat şi de camera superioară a Parlamentului francez, iar Guvernul nu se va pronunţa împotrivă.

Austria riscă sancțiuni europene în chestiunea alocațiilor pentru copiii imigranţilor.
Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva acestei țări.
Legea austriacă prevede ca alocaţiile copiilor muncitorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul Austriei, să fie micşorate.
Aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi ar putea să se aplice în cazul a aproximativ 150.000 de copii.

Un lot de file de somon afumat, contaminat cu Listeria, a fost retras de la vânzare din magazinele Carrefour.
Este vorba despre produsul firmei NEGRO 2000.
ANSVSA recomandă celor care au cumpărat file de somon din acel lot să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în magazine.
Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Listerioza se poate manifesta cu simptome asemănătoare gripei, precum febră, dureri musculare, greață și dureri gastrice.

Aproape o treime din tinerii români se află în risc de sărăcie.
Peste 100.000 din cei 368.000 de tineri angajați în România nu câștigă suficient pentru a atinge nivelul de bunăstare realizat la nivelul întregii țări.
Așa arată datele Eurostat și cele de la Institutul Național de Statistică.
Au fost luați în calcul tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Totodată, statisticile arată o creștere de 6% a riscului de sărăcie al tinerilor din România pe parcursul ultimului deceniu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept