Știri 24 ianuarie 2019

Mâine, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea Sf. Nicolae și Sf. Bretanion de lângă localitatea 23 August, duminică, de la ora 9.
Miercuri, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Astfel, marți, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, de la ora 17.
Miercuri, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireșica, de la ora 8.45.

Astăzi se împlinesc 160 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie si slujba de Te Deum în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor și au fost trase clopotele timp de un minut.

Prea Sfințitul Ignatie, episcopul Hușilor va sluji la Constanța.
Ierarhul va oficia Sfânta Liturghie la biserica Bunavestire, duminică, de la ora 9.30.
Biserica este situată în cartierul Inel I, pe strada Dionisie cel Mic.

Autobuzele RATC circulă astăzi în program de week-end.
Potrivit Regiei, transportul public se desfășoară în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Chioșcurile RATC vor funcționa conform programului normal.
Măsura este luată întrucât astăzi este zi de sărbătoare legală.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea va avea loc mâine, între orele 7.30 și 13.00, dar și sâmbătă, între orele 9.00 și 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Rețetele electronice vor putea fi folosite și în alte state membre.
Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană.
Finlanda și Estonia au implementat deja acest serviciu, care va fi disponibil și în alte 22 de state membre până în anul 2021.
În Uniune, vor fi introduse, treptat, două servicii electronice.
Unul este prescrierea, care le permite cetățenilor europeni să își ridice medicamentele într-o farmacie din alt stat membru, prin transferul online al rețetei electronice.
Celălalt serviciu le oferă medicilor informații despre alergii, medicamente curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale și date importante legate de sănătate ale pacientului.

Cea mai mare plajă artificială din România va fi construită în Bucureşti.
Proiectul prevede şi modernizarea promenadei care înconjoară Insula de la Lacul Morii.
Promenada va avea o lungime de 2 km şi o lăţime de 6,5 metri.
Potrivit proiectului, pe toată lungimea acestei zone va exista o bandă dedicată exclusiv celor care vor ieşi la alergat.
Întreaga lucrare va costa 28 de milioane de lei, iar autorităţile spun că lucrările ar urma să fie demarate în primăvara acestui an.

Peste 1,7 milioane de gospodării din România sunt afectate de sărăcia energetică.
Aşa arată o cercetare realizată de Centrul pentru Studiul Democraţiei.
Autorităţile acordă ajutoare pentru încălzire, însă doar 27 % dintre acestea ajung la cele mai sărace gospodării, iar restul la familii care nu au cu adevărat nevoie de ele.
Potrivit ANRE, autorităţile au probleme în acest moment în identificarea persoanelor care au nevoie de ajutor pentru încălzire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept