Știri 21 ianuarie 2019

Icoana Maicii Domnului Odighitria va rămâne la biserica Sfântul Haralambie până miercuri.
Astfel, de astăzi, timp de 3 zile, se va săvârși Taina Sfântului Maslu și Acatistul Icoanei Maicii Domnului Odighitria de la ora 17.00.
Biserica este situată în cartierul Tomis Nord, în zona Boema.

Ministrul Educației a anunţat achiziţionarea a 2.300 de microbuze şcolare pentru elevii din mediul rural.
Ecaterina Andronescu a precizat că Ministerul Educaţiei va face o analiză pentru a stabili unde vor fi distribuite aceste mijloace de transport.
Sumele necesare pentru achiziţia celor 2.300 de microbuze sunt prevăzute în bugetul pentru 2019, care urmează sa fie aprobat.
Ministrul a mai spus că microbuzele vor fi contractate şi livrate beneficiarilor chiar în cursul acestui an şcolar.

România este printre statele europene care în 2016 aveau cel mai mic număr de medici generalişti raportat la populaţie.
Potrivit datelor Eurostat, în majoritatea statelor membre, în 2016 existau între 60 şi 120 de medici generalişti la suta de mii de locuitori, cei mai mulţi fiind în Portugalia şi Irlanda.
La polul opus, cel mai mic număr de medici generalişti raportat la suta de mii de locuitori se află în Grecia, Bulgaria, Spania, Marea Britanie şi România.

Medicii încurajează populaţia să se vaccineze antigripal.
Aceștia spun că imunizarea este cea mai eficientă metodă prin care ne putem proteja de gripă.
Potrivit ministrului sănătăţii, Sorina Pintea, în acest sezon rece, gripa a provocat sute de îmbolnăviri şi deşi a fost anunţat debutul sezonului gripal, nu se poate vorbi despre o epidemie. Autorităţile amintesc că cei interesaţi îşi pot procura contra cost vaccinul antigripal din farmacii.

Prima Casă redevine program social în acest an.
Astfel, doar cei cu venituri de până la 3.000 de lei lunar, cu vârsta până la 35 de ani, vor putea cere finanţare.
Garanția statului rămâne aceeași ca și cea de anul trecut, maxim 40% pentru apartamentele mai vechi de 5 ani și 50% pentru cele mai noi de 5 ani.
Opt din zece locuinţe cumpărate în ultimii ani au fost finanţate prin programul Prima Casă.

Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care aplică taxa Google.
A fost aprobat decretul care impune acest impozit, precum şi un alt decret prin care se impozitează tranzacţiile de vânzare şi cumpărare de acţiuni.
Valoarea taxei Google este de 3% şi se aplică pentru serviciile de publicitate online, de intermediere online şi de vânzare de date generate din informaţiile oferite de utilizatori.
Sumele strânse din acest impozit vor fi destinate finanţării pensiilor şi protecţiei din sistemul asigurărilor sociale.

Preţul energiei produse în România continuă să fie cel mai mare din regiunea de sud-est a Europei.
În plus, în aceste zile, importăm cantităţi foarte mari de energie, deşi consumul este cotat la mediu.
Analiştii din energie afirmă că situaţia a fost generată nu doar de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, ci şi de deciziile de anul trecut ale Guvernului, care a impus taxe noi pentru sector şi a decis plafonarea preţurilor la energie şi gaz începând cu luna aprilie.

Statul sârb vrea să închidă școala românească dintr-o localitate locuită doar de români.
Două asociații românești din Serbia au înaintat un memoriu prin care cer președinților Serbiei și României, dar și premierilor și miniștrilor de externe din cele două țări, păstrarea școlii din Coștei.
Aceasta ar urma să fie închisă de autoritățile sârbe pentru a face economii la buget.
Potrivit asociațiilor românești, proiectul de reorganizare a rețelei de școli primare amenință existența și supravețuirea românilor ca entitate etnică și treptat dispariția localității Coștei.

Presemnalizarea dispozitivelor radar aduce atingere prevederilor constituționale și afectează protejarea dreptului la viață și la integritatea fizică și psihică, precizează CCR.
Curtea a admis sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis referitoare la modificările legii circulației pe drumurile publice.
Judecătorii consideră că soluția legislativă va spori siguranța rutieră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept