Știri 11 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Teodosie, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina.
A trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
De aceea, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie s-a mutat la Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica după Botezul Domnului.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 9.00.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sf. Cuvios Antonie cel Mare.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va săvârși slujba Vecerniei, miercuri, la biserica Sf. Antonie cel Mare din Constanța, în zona Galeriilor Soveja, de la ora 17.
Apoi, de la ora 23, va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Antonie cel Mare din Năvodari.

Bunurile confiscate de Fisc vor fi vândute online.
Anunțul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că piaţa va fi cea care aplică preţul corect.
Este vorba despre bunuri precum case, maşini, dar și confecții, ce pot fi vândute online, prin licitare pe site-uri de profil, a mai spus ministrul.

Veniturile rezultate din cultivarea plantelor medicinale şi aromatice, pe o suprafață de cel mult 2 hectare, sunt considerate neimpozabile, de la 1 ianuarie.
Așa prevede o nouă lege care aduce modificări la Codul Fiscal și care, la finele anului trecut, a fost promulgată de Președintele României Klaus Iohannis.
Facilități asemănătoare existau până acum la cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr sau hamei.
Potrivit Asociației Județene de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța, „cultivarea plantelor medicinale şi aromatice s-ar putea extinde, dacă s-ar înființa și unități de procesare a acestora, iar un exemplu este la Tropraisar, unde un producător realizează ulei de lavandă”.

Cadrele didactice femei vor putea lucra până la vârsta de 68 de ani dacă doresc acest lucru.
Ministrul educaţiei a modificat normele în domeniu, care permiteau până acum ca profesoarele să poată preda până la vârsta de 65 de ani, ceea ce reprezenta deja o prelungire cu trei ani a activităţii după vârsta standard de pensionare.
Conform Metodologiei privind mobilitatea personalului didactic, măsura se poate aplica profesorilor care au gradul didactic 1 sau titlul ştiinţific de doctor, fără sancţiuni în ultimii cinci ani.

Papa Francisc va veni anul acesta în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis.
Suvernul Pontif va ajunge la București pe 31 mai şi va rămâne în țara noastră pentru trei zile.
În cadrul programului oficial, Papa Francisc va merge și la Iaşi.
Ultima vizită a unui suveran pontif în România a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea, în anul 1999.

Trei programe importante vor fi susţinute anul acesta de către Ministerul Mediului.
Este vorba de finanţarea pe care o pot obţine persoanele fizice dacă îşi instalează panouri fotovoltaice şi de continuarea programelor Rabla pentru Electrocasnice şi Rabla pentru Maşini.
Persoanele fizice interesate pot obţine până la 20.000 de lei pentru a-şi instala acasă un sistem fotovoltaic care să producă energie electrică, iar începând cu acest an, surplusul de energie poate fi livrat în reţea la preţul din factură.
Potrivit preşedintelui Fondului de Mediu, Cornel Brezuică, sesiunea pentru validarea instalatorilor care montează astfel de aplicaţii va începe săptămâna viitoare, iar din luna martie, persoanele fizice se pot înscrie în program.

Deprecierea leului va aduce scumpiri.
La cotaţia BNR a mai pierdut jumătate de ban şi se apropie de 4 lei și 68 de bani, după ce miercuri a depăşit pentru prima dată pragul de 4 lei şi 67 de bani.
Deprecierea monedei naţionale va continua, cred specialiștii, şi va aduce cheltuieli mai mari nu numai pentru cei cu credite în euro sau chirii stabilite în această monedă, ci şi pentru toţi ceilalţi români, pentru că produsele aduse din import vor avea prețuri mai mari.
Analiștii financiari estimează un curs de 4,69 de lei pentru un euro la începutul verii, iar la finalul anului ar putea ajunge la 4,74 de lei.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat controale în toate maternităţile din ţară.
Acest lucru se va întâmpla din 15 ianuarie și sunt vizate controlul și modul cum se face pretenția infecțiilor nosocomiale.
Decizia vine după cazurile de la Maternitatea Giulești din Capitală.
Mai exact, în decembrie 2018, în urma controlului desfăşurat de Direcţia de Sănătate Publică la Maternitatea Giuleşti, s-a constat că 27 de angajaţi ai unităţii spitaliceşti, din 330 testați sunt purtători sănătoşi ai stafilococului auriu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept