Știri 4 ianuarie 2019

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine de la ora 5.30, Sfânta Liturghie, urmată la ora 7.00, de slujba de sfințire mare a apei, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni, de Bobotează.
De la ora 10.30, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Agheasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 14, Ierarhul nostru va fi prezent la biserica Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.50, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.45, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 16.15, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.
Tot duminică, de la ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Luni, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45 Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului.
Apoi, va sfinți așezământul Sf. Ioan Rusul al parohiei, unde copiii vor putea face meditații cu profesori, iar persoanele defavorizate vor primi o masă caldă.

Termenul pentru restituirea taxei auto a fost prelungit până pe 30 iunie.
Excepţie face timbrul de mediu, a cărui perioadă de restituire a fost prelungită cu trei luni.
În cei zece ani în care s-a aplicat, de la 1 ianuarie 2007, taxa auto a strâns la bugetul statului peste 7 miliarde de lei, bani pe care autorităţile îi restituie acum.
2019 este al treilea an consecutiv în care nu mai există o taxă de poluare, întrucât cei responsabili nu au reuşit să găsească o formulă de calcul care să nu fie anulată apoi în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis retrimite în Parlament modificările aduse Legii Educaţiei.
Motivul îl reprezintă reducerea numărului de ore, care ar produce efecte în cascadă.
Sindicatele din Educaţie atrag atenţia că scăderea numărului de ore pentru gimnaziu şi licee nu ar duce doar la o reducere a normelor profesorilor, ci i-ar afecta şi pe elevi.
Aceștia spun că elevii ar fi nevoiţi să înveţe mai mult într-un timp mai scurt, întrucât programa şcolară şi conţinutul educaţional nu au fost ajustate.

Cardurile de sănătate vor putea fi folosite de asiguraţi încă doi ani după data de expirare.
Anunțul a fost făcut de către Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Astfel, cardurile care expiră la finalul acestei luni vor fi valabile până în ianuarie 2021.
Pe perioada celor doi ani suplimentari, deţinătorul cardului nu va avea nevoie de adeverinţă sau de alte modalităţi de a-şi dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Calitatea de asigurat se poate verifica şi pe site-ul CNAS.

Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România în 10 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Potrivit unui raport, aproape 485.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, au emigrat din România între 2007 și 2017.
Dacă la acest număr se adaugă și cei de până la 21-22 de ani, vârsta studenției, atunci numărul emigranților temporari și definitivi depășește 500 de mii.
Raportul arată că migrația ridicată în rândul tinerilor va avea ca efecte apariția de probleme importante la nivelul pieței forței de muncă și a sistemului de pensii în următorii ani.
De asemenea, ia amploare și fenomenul îmbătrânirii demografice datorită schimbărilor în structură pe grupe de vârstă a populației.

Românii consumă prăjituri cu grăsimi vegetale fără să știe.
Inspectorii ANSVSA spun că sute de restaurante, pizzerii, patiserii şi cofetării nu îşi informează corect consumatorii în privinţa originii şi calităţii ingredientelor.
Astfel, 89% dintre patiseriile verificate, utilizează specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate.
De asemenea, 71 % dintre cofetării folosesc grăsimi de origine vegetal-hidrogenate.
Potrivit Ministerului Agriculturii, legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate va fi modificată, astfel încât alimentele falsificate să fie scoase de la comercializare.

Proprietarii maşinilor care doresc înscrierea în Programul Rabla 2019 sunt obligaţi să deţină ITP-ul valabil.
Astfel, autorităţile urmează să elimine din circulaţie maşinile care poluează efectiv, nu şi pe cele care sunt abandonate în parcări.
Pentru maşinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul este obligatoriu la un interval de 12 luni.
Programul Rabla ar putea începe din luna martie.

Circulația autovehiculelor în zona peninsulară va fi restricționată în perioada Sărbătorii Botezului Domnului.
Astfel, de astăzi, de la ora 18:00 și până duminică la ora 14:00, nu se va circula pe strada Arhiepiscopiei, pe tronsonul delimitat de strada Ion Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta.
De asemenea, vor fi restricții pe strada Termele Romane dinspre strada Traian și pe bulevardul Regina Elisabeta de la intersecția cu strada Arhiepiscopiei spre faleza Cazinoului.
Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții optime, Primăria recomandă constănțenilor să folosească mijloacele de transport în comun sau să aleagă deplasarea pietonală.

Avortul a fost principala cauză a morții, la nivel mondial, în 2018.
Potrivit statisticilor, 42 de milioane de vieți au fost curmate. Datele au semnalat că numărul de avorturi din întreaga lume este mai mare decât numărul cumulat al persoanelor care și-au pierdut viața din cauza cancerului, SIDA, a accidentelor rutiere și sinucideri.
Statisticile oficiale nu includ avorturile la decese, copiii nenăscuți nefiind recunoscuți ca ființe umane, deși biologic a fost demonstrat că sunt ființe umane unice din momentul concepției.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept