Știri 22 decembrie 2018

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
S-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sf. Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în Duminica dinaintea Naşterii Domnului Hristos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru şi Pavel, de la ora 8.45.
Luni, în Ajunul Crăciunului, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie tot la catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8.
Marţi, în ziua de prăznuire a Naşterii Domnului, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Sf. Ap. Petru şi Pavel, cu începere de la ora 8.45.
La sfârșitul slujbei, corala Armonia va interpreta colinde.

Constănțenii sunt invitați la un concert extraordinar de colinde.
Acesta va fi susținut de Corala ortodoxă bărbătească Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Ion Iulian Dumitru, cu participarea în premieră a naistului Igor Podgoreanu.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18:00, la biserica Sf. Mare Mc. Mina din Constanța.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, însă spectatorii vor fi îndemnați să răsplătească colindul, în cadrul unei colecte.
Banii colectați vor fi folosiți de către parohie pentru finalizarea lucrărilor la Așezământul „Sfântul Cuvios Arsenie” din Techirghiol, dedicat copiilor abandonați și femeilor abuzate.

Astăzi se împlinesc 29 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.

Constănțenii pot dona sânge și luni, 24 decembrie.
Potrivit CRTS Constanța, acesta va avea program normal de lucru, între orele 7.30-13.00.
În schimb, în zilele de 25, 26, 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie, zile libere legale, Centrul nu va avea program de lucru.

Autobuzele RATC vor circula de Crăciun și Revelion în regim de week-end.
Astfel, în perioada 24-26 decembrie, 29-30 decembrie și 2 ianuarie mijloacele de transport în comun vor circula între orele 5:45 – 23:00.
În ultima zi a anului, autobuzele vor începe să circule de la ora 5:45 şi se vor retrage la ora 21:00.
Pe 1 ianuarie, prima cursă va fi la ora 12:00, iar ultima, la ora 23:00.
Liniile care deservesc unele centre comerciale vor avea program special, care poate fi consultat pe site-ul regiei ratc.ro.

RATC a anunțat programul de funcționare a chioșcurilor de bilete în perioada sărbătorilor.
Astfel, marți, toate chioșcurile vor fi închise.
Miercuri, în a doua zi de Crăciun, vor fi deschise în intervalul orar 07:00 – 19:00, chioșcurile din zonele Tomis III, Magazinul Tomis, Piața CET, Eliberării, Poarta 6, Gară 40/43.
Luni, 31 decembrie – toate chioșcurile funcționează în intervalul orar 07:00 – 19:00, iar miercuri, 02 ianuarie cele din zonele – Tomis III, Magazinul Tomis, Piața CET, Eliberării, Poarta 6, Gara L 101 – în intervalul orar 08:00 – 14:00.
De asemenea, chioșcul de la Gară aferent liniilor 40/43, în intervalul orar 07:00 – 19:00.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept