Știri 14 decembrie 2018

Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți mâine, de la ora 8:00, Așezământul monahal „Sfânta Treime” din Constanța.
Acesta este situat la ieșirea din zona industrială a Constanţei.
Duminică, Ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia, de la ora 8:00, apoi va oficia Sfânta Liturghie.

O copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Eleovritissa de la Mănăstirea Vatopedi se află la Catedrala Arhiepiscopală Sf Ap. Petru și Pavel din Constanța.
Aceasta a fost adusă aseară de la Schitul Sf. Gheorghe Cloșca din comuna Horia, jud. Constanța.
Numele Icoanei înseamnă ”Izvorâtoare de untdelemn” și a dobândit acest nume în urma umplerii cu ulei în chip minunat a vaselor din chelăria mănăstirii Vatopedi din Sf. Munte Athos, în secolul 14, în timpul Sf. Cuvios Ghenadie Vatopedinul.
Icoana va rămâne spre închinare până pe 27 decembrie.

Constănțenii sunt invitați la un meci de baschet caritabil.
Acesta se va desfășura mâine, de la orele 18:00, la Sala Sporturilor din Constanța și se va disputa între MK Allstars și Phoenix- Știința Constanța.
Biletul de intrare constă într-un cadou sub formă de jucărie de pluș, îmbrăcăminte sau articole de igienă.
Darurile vor fi oferite copiilor defavorizați din mai multe sate constănțene.
Cei interesați sunt îndemnați să vină îmbrăcați în roșu, galben sau albastru pentru a forma împreună cel mai mare steag tricolor.
Proiectul se numeste “Oricine poate fi Moș Crăciun” și este organizat de Parohia Sfântul Mina din Constanța alături de alți parteneri ca Vivo, Inspectoratul Scolar Judetean, Facultatea de Educație Fizică și Sport Constanța.
Parohia derulează în prezent încă o acțiune caritabilă, care constă în donarea de produse alimentare neperisabile către 167 de familii nevoiașe din județ.

Constănțenii sunt invitați la un concert caritabil de Crăciun.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la orele 18:00, la biserica ’’Sfântul Vasile cel Mare’’ din Constanța, din zona Inel 2, în prezența Înalt Prea SfințituluiTeodosie- Arhiepiscopul Tomisului.
Concertul va fi susținut de Grupul bizantin ’’Sfântul Vasile cel Mare, dirijat de protopsalt Marian Bostan.
Invitați vor fi: Corala ’’Sfântul Antim Ivireanul’’ a Protopopiatului Oltenița-Jud Călărași- dirijat de Ștefan Voicu, corul ’’Sfântul Dionisie Exiguul’’ al Seminarului Teologic Ortodox din Constanța- dirijori Arhidiacon Adrian Clinciu și protopsalt Marian Bostan, corul Penitenciarului Poarta Albă-secția exterioară Valu lui Traian- dirijori Părintele Ionuț Vaseliu și Părintele Bogdan Talpău, corul ’’Belcanto’’ al Școlii Gimnaziale nr. 39, ’’Nicolae Tonitza’’- dirijat de Profesor Ana-Maria Nanu și interpreta Mirela Paraleu cu elevii.
Fondurile rezultate din această acțiune vor fi donate unei tinere mame, diagnosticate cu cancer la san.

Spectacolul „Vocile Ortodoxiei din Rusia” se va desfășura săptămâna viitoare la Constanța.
Evenimentul va avea loc marți, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
În deschidere, va susține un concert Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Membrii programului “Vocile Ortodoxiei din Rusia” fac parte din colective artistice renumite atât în Rusia cât și în afara granițelor acesteia.
Printre ele amintim corul Academiei de Teologie din Moscova și corul patriarhal al Catedralei “Hristos Mântuitorul”.
Spectacolul este organizat sub egida Ambasadei Federației Ruse în România și sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului.
Biletele se găsesc online pe iabilet.ro, eventim.ro și la Teatrul „Oleg Danovski”.

CRTS Constanța organizează la sfârșitul săptămânii două campanii de donare de sânge.
Astfel, constănțenii care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt așteptați mâine, la sediul CRTS, din incinta Spitalului Județean, între orele 9:00 -13:00
De asemenea, duminică, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la ,, Școala Veche Schitu’’ din localitatea Schitu, comuna Costinești, între orele 08:30 și 13:30.

Clădirea Colegiului Național Mircea cel Bătrân va intra pe lista patrimoniului monumentelor istorice după reabilitarea acesteia.
Lucrările sunt programate să înceapă anul viitor.
Membrii comisiei din cadrul Primăriei Constanţa au dat aviz favorabil proiectului.
Valoarea totală este de 17 milioane trei sute de mii de lei, bani de la bugetul local, iar lucrările includ și mansardarea și anveloparea clădirii.
Proiectul de hotărâre ar urma să intre la votul plenului Consiliului Local Constanţa în şedinţa de săptămâna viitoare.

Dezlegarea de cuvinte încrucişate sau Sudoku nu previne declinul mental la persoanele în etate.
Pentru acest studiu, aproape 5000 de adulţi în jurul vârstei de 65 de ani au fost recrutaţi pentru a face teste de memorie şi abilităţi mentale în cinci sesiuni, pe o perioadă de 15 ani.
Voluntarii au completat, de asemenea, chestionare în care detaliau cât timp petrec cu activităţi ca şahul, Sudoku sau rebus.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că nu există nicio dovadă că acestea ar proteja împotriva declinului cognitiv.
Cercetătorii cred, însă, că activitatea intelectuală regulată, de-a lungul vieţii, ar putea crea un nivel cognitiv înalt, de la care să se producă scăderea.

Spitalul Județean Constanța oferă un tratament salvator pentru pacienţii care au suferit un atac cerebral vascular.
Este vorba despre tromboliză și constă în injectarea unei substanţe, care dizolvă cheagul format pe vasul de sânge.
Aplicat la cel mult 5 ore de producerea unui accident vascular cerebral, tratamentul reduce la minim efectele secundare ale AVC-ului.
Potrivit specialiștilor, pentru aplicarea tratamentului la momentul optim este importantă recunoaşterea cat mai rapidă a semnelor de AVC acut.
Acestea sunt tulburările de limbaj şi de vedere brusc instalate, asimetria facială şi tulburările de mers.

Parlamentul European recomandă acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
O rezoluție în acest sens va fi supusă la vot.
Documentul cere Consiliului Uniunii să ia rapid o decizie pozitivă asupra aderării celor două țări la spațiul european de liberă circulație.
Europarlamentarii și-au exprimat încă din 2011 susținerea pentru admiterea României și Bulgariei în Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept