Știri 7 decembrie 2018

Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş.
A trăit la începutul secolului 13 în oraşul Târnovo din Bulgaria.
De mică s-a arătat a fi iubitoare de oameni şi milostivă aşa încât îşi dădea hainele şi mâncarea celor săraci.
Însă faptele ei bune au mâniat aşa de tare pe tatăl ei încât acesta o bătea adeseori.
Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Prin minune dumnezeiască, sfânta a dorit ca trupul ei să fie dus în cetatea domnească de la Curtea de Argeş.
Astfel, în timpul domnitorului Radu cel Mare, sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în localitatea constănțeană Rasova.
Ierarhul nostru va oficia slujba de resfințire a bisericii Sfântul Nicolae, de la ora 8:15, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Tomisului va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii Techirghiol, stavropighie patriarhală, și va săvârși Sfânta Liturghie.
Tot duminică, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu, la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din parohia Negru Vodă 1, de la ora 16.
Apoi, va sfinţi o raclă care va adăposti moaştele Sfântului Dimitrie, Noul Martir.

CRTS Constanța organizează două campanii de donare de sânge.
Astfel, mâine, campania se va desfășura, la Şcoala Gimnazială ”George Coșbuc” din localitatea 23 August, între orele 08.30- 13.30.
De asemenea, duminică, în același interval orar, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil, din localitatea Topraisar.

RATC prelungește termenul de depunere a cererilor pentru permisele de călătorie.
Pensionarii se pot adresa, de luni, la Serviciul Public de Asistență Socială, din str. Unirii nr. 104.
Pot depune cererile, pensionarii cu pensii de până la 1.600 de lei inclusiv, persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri, persoane în vârstă de peste 70 de ani- indiferent de venituri, care nu au solicitat încă permisele de călătorie RATC valabile pentru anul 2019.

Firmele care angajează şomeri sau tineri absolvenţi vor primi subvenţii lunare.
Este vorba despre angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă.
Aceştia vor primi, lunar, pe o perioadă de 1 an, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Măsura urmărește creşterea oportunităţilor de încadrare în muncă a persoanelor aflate în dificultate din punct de vedere al ocupării.

Experții avertizează că schimbarea climatică este deja o urgenţă de sănătate.
Sănătatea publică are de suferit în prezent din cauza efectelor schimbării climatice, de la valurile de căldură mortale din Europa, până la creşterea îmbolnăvirilor de febră tifoidă la tropice, conform unui nou raport.
Noile studii arată că în perioadele toride s-au pierdut miliarde de ore de muncă agricolă, iar încălzirea globală a afectat culturile.
ONU a anunţat că măsurile de reducere a emisiilor de carbon trebuie triplate pentru evitarea încălzirii catastrofale.

Patru din 10 români sunt supraponderali.
Medicii atrag atenția că au tot mai mulți pacienți care suferă de obezitate sau boli grave, provocate de obiceiurile alimentare greșite.
Astfel, în încercarea de a educa populația, România intră din acest an într-un proiect european care promovează alimentația sănătoasă în timpul zilei de lucru.
Restaurantele se pot înscrie în program dacă respectă principii alimentare sănătoase, dar și autoritățile pregătesc măsuri de prevenție.
Potrivit statisticilor, cheltuielile pe care statul le suportă cu tratarea diabetului sunt în creștere.
Doar anul trecut au fost cheltuiți 670 de milioane de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept