Știri 3 decembrie 2018

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde devine preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde a vieţuit pe rând la mânăstirile Dagomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti l-a chemat pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe a primit mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, a păstorit cele două mânăstiri până la mutarea sa către Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti joi pe Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Năvodari, de la ora 17, iar miercuri, de la ora 16, va săvârși slujba Vecerniei și Taina Sf. Maslu la Mănăstirea Sf. Bretanion și Sf. Nicolae din apropierea localității 23 August.
Joi, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Nicolae din cartierul Coiciu, de la ora 8.30.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de resfințire a bisericii Sf. Nicolae din localitatea constănțeană Rasova, de la ora 8.15, urmată de Sf. Liturghie.
Duminică, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii Techirghiol, stavropighie patriarhală, și va săvârși Sfânta Liturghie.

Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.
Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii organizează la nivel naţional mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că promovarea vieţii independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituţiile din domeniu.
Aproximativ 45.000 de persoane cu dizabilităţi lucrează în prezent iar facilităţile acordate de autorităţi ar trebui să-i motiveze pe angajatori să angajeze persoane cu dizabilităţi, consideră ministrul Muncii, Marius Budăi.

Preţul biletelor de tren va rămâne nemodificat cel puţin până în martie anul viitor.
O eventuală majorare ar putea fi decisă în funcţie de bugetul alocat în 2019, a anunţat directorul general al CFR, Leon Bărbulescu.
El a mai spus că CFR va lansa în ianuarie o licitaţie pentru achiziţia a 100 de automotoare la mâna a doua, după ce se va publica varianta de buget.
De asemenea, în această lună se scot la licitaţie contractele pentru modernizarea a peste 400 de vagoane care nu mai circulă din cauza uzurii.

CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe campanii de donare de sânge.
Astfel, mâine, campania se va desfășura între orele 09:00-13.00, la Căminul Cultural din comuna Adamclisi, iar sâmbătă, între orele 08.30- 13.30, la Şcoala Gimnazială ”George Coșbuc” din localitatea 23 August.
De asemenea, duminică, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la Parohia Topraisar Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil‚ între orele 08.30-13.30.

Procedurile de adopţie au fost simplificate, iar termenul în care un copil poate fi adoptat este redus semnificativ.
Așa arată noul proiect de lege adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Potrivit documentului, se elimină căutarea rudelor de până la gradul 4 înainte de a declara un copil adoptabil, aşa cum se întâmplă în prezent.
De asemenea, copilul înregistrat cu părinţi necunoscuţi este declarat adoptabil în 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere.
Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaţilor, for decizonal.

Toţi copiii vor avea conturi pentru economii deschise la Trezorerie.
Așa arată noua decizie a Guvernului.
În cadrul proiectului „Junior Centenar”, ce se va aplica de anul viitor, copiii cu vârste de până la 18 ani primesc un cont special de economisire sub formă de depozit.
Contul se deschide automat la Trezorerie, iar la suma de 1.200 lei pe an, depusă de părinţi, statul adaugă o primă de 600 de lei.
Astfel, un copil poate aduna în 18 ani aproape 32.500 de lei.
Banii vor fi, însă, blocaţi până la majorat, când titularii îi vor putea retrage pentru finanţarea studiilor universitare sau pregătirea profesională.
Economiştii critică blocarea sumelor până la 18 ani, spunând că, de fapt, în tot acest timp statul se va folosi de bani pentru propriile cheltuieli.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Postul – greutate sau folos” și va fi susținută de Protosinghel Ghenadie Mogoi, duhovnicul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou.
Evenimentul se va desfășura joi, la parohia Bunavestire din cartierul Inel I, de la orele 18.
Intrarea va fi liberă.

Parcul auto al RATC va fi modernizat.
Primarul Decebal Făgădău a anunțat că orașul Constanța va avea o bază ultramodernă de transport în comun, compusă din 104 autobuze performante, cu dotări de ultimă generaţie.
De asemenea, primăria, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu Administrația Fondului pentru Mediu, a aplicat şi pentru achiziţia a 68 de autobuze electrice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept