Știri 30 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Acesta era originar din Betsaida şi era fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi a fost primul care l-a urmat pe Hristos, după ce l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei l-a adus la apostolie şi pe fratele său, Petru, amândoi au renunţat la ocupaţia de pescari şi au devenit ucenici ai Domnului Iisus Hristos.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt i-a conferit şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 700 de mii de români îşi serbează astăzi onomastica.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat din botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp este hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie cu autonomie proprie, iar sfântul a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine slujba parastasului la monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, aflat în Cimitirul Central din Constanța, de la ora 8.30.
Apoi, de la ora 10.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te-Deum de Ziua Națională a României, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.15, slujba de sfințire mică a catapetesmei bisericii „Sfântul Ilie” din Constanța (zona CET), urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.

Ministerul Sănătăţii a finalizat elaborarea listei de medicamente de interes strategic pentru România.
Aceasta a fost adaptată şi completată conform nevoilor terapeutice ale pacienților din țara noastră.
Lista publicată de minister cuprinde 243 de poziţii – medicamente şi vaccinuri.
Printre acestea se numără acid folic, aspirină, augmentin, ampicilină, paracetamol, diazepam, ibuprofen, imunoglobulină, dar şi altele.
Dintre vaccinuri se regăsesc vaccinul difteric, tetanic, antigripal, vaccinul hepatitic B, pneumococic și vaccinul antirabic.

O statuie a Reginei Maria va fi depusă în orașul Ashford din Marea Britanie, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.
Institutul cultural român a anunțat că statuia va fi dezvelită pe 12 decembrie.
Opera aparține sculptorului Valentin Duicu, absolvent al Universității Naționale de Arte București.
Demersul urmărește să atragă, o dată în plus, atenția publicului asupra personalității și descendenței Reginei Maria a României.

Profesorii vor primi 10% în plus la salariu spor de suprasolicitare.
Acesta este urmat de un alt spor, pentru condiţii vătămătoare, de la 1 ianuarie 2019, a confirmat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Sporul de suprasolicitare, de 10%, se va calcula de la 1 decembrie, iar profesorii vor primii banii în luna ianuarie 2019.

Traseele unor linii de autobuze RATC se modifică temporar.
Potrivit Regiei, mâine, liniile 44 și 51, nu vor circula în intervalul orar 10:30 – 12:00.
Regia a mai anunțat că pune la dispoziția publicului călător lista celor 100 de puncte și chioșcuri RATC, prin accesarea site-ului www.ratc.ro/harta-chioscuri/.

Aspirina ar putea ajuta la tratarea sclerozei multiple.
Potrivit unor cercetători americani, aceasta, folosită în doze reduse, ar putea diminua gravitatea simptomelor şi anomaliilor sistemului imunitar la pacienţii cu scleroză multiplă, după ce a fost verificată într-un test realizat pe şoarecii de laborator.
Astfel, într-o cantitate mică, aspirina a fost capabilă să stimuleze producerea de celule pozitive pentru transmisia nervoasă şi a oprit în acelaşi timp activitatea celulelor maligne.
Experţii spun că acest medicament ar putea fi utilizat şi ca terapie de sprijin pentru pacienţii care suferă de alte afecţiuni neurologice asociate unor disfuncţii ale celulelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept