Știri 27 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:00, la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Apoi, de la orele 17:00 Ierarhul nostru va fi prezent la concertul dedicat Centenarului Marii Uniri, ce va avea loc la Casa de Cultură din Constanța.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Ilie din zona CET, de la ora 8.15 și va sfinți catapeteasma bisericii.

Constănțenii sunt invitați la un concert dedicat Centenarului Marii Uniri.
Acesta se numește „E scris pe tricolor Unire!” și va avea loc vineri, 30 noiembrie, la Casa de Cultură, de la ora 17:00. Concertul patriotic va fi susținut de muzica militară a Forțelor Navale Române- dirijor colonel Cornel Ignat, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”- dirijor Arhidiacon Ion Iulian Dumitru, Corala „Sfântul Vasile cel Mare” și Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos.
Biletele se pot achiziționa de la sediul Casei de Cultură, dar și de la bisericile din oraș.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Casa de Cultură a Sindicatelor.

Traseele unor linii de autobuze RATC se modifică temporar.
Potrivit Regiei, de mâine și până joi, cu ocazia manifestărilor de 1 Decembrie, liniile 100 și 100C vor circula după următorul program: între orele 09:00 – 11:00 acestea vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Bratianu-zona ICIL și Bulevardul Tomis -zona Dacia; între orele 11:00 și 12:00 linia 100 se va suspenda pe perioada manifestărilor, iar linia 100C va circula pe ruta: Carrefour – Bd. Lăpușneanu – Bd. Tomis – str. Răscoalei nr. 1907 – Bulevardul Ferdinand și Gara C.F.R.
De asemenea, între orele 12:00 și 14:00 autobuzele vor circula fără oprire pe tronsonul cuprins între I.C. Brătianu și Bd. Tomis. După ora 14:00, autobuzele vor reveni la programul normal.

Autorităţile publice locale vor fi obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni.
Deputatul Ionuţ Simionca a depus la Senat un proiect în acest sens, iar prevederile ar intra în vigoare la un an de la publicarea legii.
Statisticile arată că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni reprezintă un risc crescut de accidente rutiere pe timp de zi, dar şi pe timp de noapte.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru iniţiativa legislativă.

Ministerul Mediului a decis ca taxa auto va reveni şi va fi plătită încă din prima lună a anului viitor.
Pentru aceasta se vor lua în considerare capacitatea cilindrică a motorului, norma de poluare şi emisiile autoturismului.
Se preconizează astfel două variante de plată: la momentul în care s-a efectuat ITP-ul maşinii sau în cadrul impozitului anual pentru autoturism.
Decizia oficialilor vine în contextul în care numai anul trecut s-au înmatriculat în ţara noastră peste 550 de mii de maşini second hand, cu 72% mai mult faţă de 2016.

Circulația rutieră va fi restricționată săptămâna aceasta în Constanța, în contextul desfășurării manifestărilor de 1 Decembrie.
Astfel, astăzi și sâmbătă, de la ora 09:00, traficul va fi restricționat total pentru toate categoriile de autovehicule, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.
Vineri, de la ora 16:00, vor fi interzise oprirea și staționarea autovehiculelor pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, între străzile Nicolae Iorga și I.L. Caragiale.

România va avea radare fixe de anul viitor.
Poliția Rutieră a semnat un protocol cu CNAIR și va folosi camerele de supraveghere cu rol de radare fixe din 2019. Sistemul funcționează cu ajutorul unor senzori montați în asfalt.
Vor fi 74 de camere amplasate în țară, iar în Constanța radarul fix va funcționa pe DN38 – Movilița.

Liceele „Traian“ şi „Decebal“ vor fi reabilitate termic.
Decizia a fost luată în urma acumulării în timp a unui grad avansat de uzură fizică şi morală, precum și a creșterii consumurilor energetice.
Iniţiatorul ambelor proiecte este primarul Decebal Făgădău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept