Știri 21 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul lui Solomon din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
În acest fel, Sfinţii Părinţi au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu.
Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi VOVIDENIA sau OVIDENIA a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Ea fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor 15-16.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului, de la ora 8:15.

Duminică, Biserica Ortodoxă o va cinsti pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.
Cu acest prilej, vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Ecaterina” din localitatea Tuzla, de la ora 16:00.
Tot vineri, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, de la ora 23:00.
Sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va săvârsi Taina Sfântului Maslu la biserica Sfântul Haralambie, din zona Boema, de la orele 18:00.
Apoi va sfinți icoana Maicii Domnului Prodromița, ce va rămâne spre închinare la această biserică.

Icoana Maicii Domnului Odighitria sosește astăzi la biserica Sfântul Ioan Rusul din orașul Ovidiu.
Aceasta va fi adusă spre închinare la ora 16:00 și va rămâne până duminică.
În Postul Crăciunului, la această biserică se oficiază zilnic de la ora 8:00 Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00, Taina Sfântului Maslu.
Lăcașul de cult este situat lângă podul de cale ferată din localitatea Ovidiu.

Astăzi este Ziua Mondială a Televiziunii.
Aceasta marchează data la care, în anul 1996, a avut loc, sub egida Naţiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii.
Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau ştiinţifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, educă şi distrează.
ONU încurajează ca misiunea posturilor tv să fie una paşnică, de promovare a valorilor democratice.
Cu o istorie de peste un secol la nivel mondial, în România televiziunea a început să emită alb-negru în ultima zi a anului 1956.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminică.
Slujba de sfințire va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemnea, vineri 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, va avea loc şi prima slujbă de hram, oficiată de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.
Credincioșii se vor putea închina în altarul dedicat eroilor neamului, dar şi la mâna Sfântului Andrei, adusă din Grecia.
La eveniment vor participa și tinerii din diaspora, care au fost invitați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cadrul Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă, între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Părintele Luca Nicolcea, duhovnicul mănăstirii Lipnița va susține mâine o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Menirea vieții tale e să te cauți pe tine însuți”. Evenimentul se va desfășura la parohia Bunavestire, din cartierul Inel 1, de la orele 18:00.
Intrarea este liberă.

Județul Brașov ia măsuri pentru stimularea natalității.
Un proiect aprobat de Consiliul Județean Brașov prevede că de anul viitor, pentru fiecare nou-născut se vor acorda câte 1.500 de lei.
Valoarea tichetelor a fost stabilită în urma unui studiu al Direcției de Asistență Socială.
Pentru acordarea stimulentului, cel puțin un părinte trebuie să aibă domiciliul stabil în Brașov și nașterea să fie înregistrată într-o maternitate din același oraș.
Fac excepție mamele care, din motive de forță majoră, au născut în altă localitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept