Știri 19 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, mâine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din cartierul Compozitorilor, de la ora 17.00.
Miercuri, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, cu prilejul hramului paraclisului, de la ora 8.15.
Duminică, Biserica Ortodoxă o va cinsti pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.
Astfel, vineri, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla, de la ora 16.00.
Tot vineri, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, de la ora 23.00.

Biserica Ortodoxă din Grecia vrea ca preoţii să rămână în continuare angajaţi la stat.
Sfântul Sinod a anunţat vineri că a votat în unanimitate “să păstreze actualul statut al clerului şi mirenilor din Biserica Greciei”.
La începutul acestei luni, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a făcut un apel către Biserica Ortodoxă să sprijine o parte din reformele propuse de Guvern în vederea soluţionării disputei care durează de mai multe decenii în legătură cu proprietăţile bisericii precum şi pentru transferul preoţilor de pe ștatele de plată ale statului spre o structură separată.

ANM a emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, și ploi însemnate cantitativ pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până la ora 18:00.
Astfel, în Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h.
Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși local 30 l/mp.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă, între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Preţurile la energia electrică nu vor creşte în această iarnă.
Potrivit Consilierului în Ministerul Energiei, Niculae Havrileţ, acestea nu vor crește nici în prima parte a anului viitor.
Liberalizarea pieţei energiei electrice a început în 2013, iar de anul acesta, energia electrică furnizată populaţiei este achiziţionată integral din piaţa liberă.

Specialiștii au descoperit un nou sindrom care poate afecta sănătatea umană.
Este vorba despre sindromul WIFI care reprezintă sensibilitatea electromagnetică pe care unii oameni o pot avea în prezența aparatelor electronice.
Acesta include o tulburare a organismului uman, redată de simptome precum: iritații dermatologice, furnicături, senzații de arsură, dar și neurastenice și vegetative, precum oboseală, dificultăți de concentrare, amețeală, palpitații cardiace și tulburări digestive.
Specialiștii OMS spun că aceste simptome nu reprezintă un diagnostic medical în lipsa dovezilor științifice necesare și că pot fi simple reacții ale efectului nocebo.

Mâine este ultima zi în care pensionarii beneficiari pot depune cererile pentru permisul de călătorie RATC.
Cererile împreună cu actele aferente se pot depune la toate punctele de vânzare ale R.A.T.C, la sediul RATC Constanța, de pe str. Industrială și la toate Cluburile Pensionarilor.
Beneficiarii sunt pensionarii cu pensii până la 1600 lei (inclusiv), persoane în vârstă de peste 60 de ani, care nu realizează venituri, persoane în vârstă, de peste 70 de ani, indiferent de venituri, elevii și studenții orfani, persoanele cu dizabilități, deținuții politic și șomerii.

Părintele Luca Nicolcea, duhovnicul mănăstirii Lipnița va susține joi o conferință duhovnicească.
Tema o constituie ”Menirea vieții tale e să te cauți pe tine însuți”. Evenimentul se va desfășura la parohia Bunavestire, din cartierul Inel 1, de la orele 18:00.
Intrarea este gratuită.

Rezoluția Parlamentului European condamnă România pentru Referendumul pentru Căsătorie.
Statul nostru este criticat pentru faptul că a respectat voinţa cetăţenilor și a incitat prin evenimentul organizat, la ura față de comunitatea LGBT.
Potrivit rezoluției, numeroase grupuri de apărare a drepturilor omului și-au exprimat preocuparea cu privire la faptul că propunerea de revizuire a Constituției ar putea încălca standardele internaționale în materie de drepturi ale omului și ar putea duce la creșterea discriminării homofobe în România.
Rezoluțiile Parlamentului European nu sunt obligatorii pentru statele membre.

Cetățenia română va putea fi recuperată de către persoanele care au pierdut-o în urma presiunilor regimului comunist.
Senatorul Viorel Badea a depus la Senat un proiect de lege care vine în sprijinul locuitorilor din România, lipsiți de cetățenie română, după ce au fost forțați de regimul comunist sau au renunțat la aceasta din motive personale.
Cetățenia română va putea fi eliberată de Comisia pentru cetățeni, pe baza unei cereri și a unor documente.
În termen de 90 de zile de la data înregistrării cererii, Comisia verifică îndeplinirea condițiilor necesare dobândirii acestui drept.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept