Știri 7 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Cu acest prilej, astăzi, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (Capela militară), de la ora 17:00.
Mâine, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Nisipari, de la ora 8:15, urmată de Sfânta Liturghie.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 17:00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sf. Mina” din Mangalia.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Sfințire mică a apei, de la ora 8:45, urmată de Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie.
Apoi, va sfinți două icoane închinate Maicii Domnului: una, o replică după icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată”, donată de către un grup de pelerini basarabeni care frecventează biserica în perioada vacanțelor, iar cealaltă a fost pictată la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos și donată bisericii „Sf. Mina”.
La sfârșitul slujbei vor fi împărțite 2000 de pachete cu alimente, pregătite în cinstea hramului.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mina, ale Sfinților Epictet și Astion și ale Sfinților Mucenici din Sinai și Rait.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Medgidia.
Doritorii sunt așteptați la Spitalul Municipal din localitate între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.

Aproape 8.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copilului au fost înregistrate în prima jumătate a anului, în România.
Conform statisticilor, cele mai multe cazuri au fost de neglijare – circa 5.600, din care 3.190 în mediul rural.
În primul semestru, au fost închise 3.500 cazuri, iar în 92 de situaţii s-a iniţiat urmărirea penală a celor responsabili.
De asemenea, au fost înregistrate aproximativ 600 de cazuri de abuz fizic, 923 de abuz emoţional şi 484 de abuz sexual.

Un sfert din copiii din România abandonează şcoala până în clasa a XII-a.
Un studiu arată că principalul motiv este că metodele de predare sunt învechite, fără nici o legătură cu noua realitate dominată de tehnologie, iar elevii nu găsesc nici o atracţie în şcoală.
Ca soluţie, ar trebui ca mediul de afaceri să fie încurajat să ia legătura cu şcolile şi să le ajute, eventual printr-o scădere a taxelor pentru investiţiile pe care le-ar face în învăţământ, spun specialiştii.
În țara noastră, 40% din cei din clasa a VIII-a nu pot citi şi nu înţeleg un text.

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici ar putea creşte, în perioada următoare, cu câteva procente.
Potrivit Consilierului în Ministerul Energiei, Niculae Havrileţ, acest lucru este provocat de faptul că a crescut consumul de energie electrică produsă cu ajutorul gazelor naturale, iar aprovizionarea, pentru sezonul rece, a furnizorilor către populaţie s-a făcut mai greu.
Acesta a mai precizat că în general, consumatorii casnici funcționează de Autoritatea de Reglementare, care verifică preţurile, înainte de a aproba creşterea lor.

Radarele nu se presemnalizează dar se inscripționează.
Decizia a fost luată ieri de Curtea Constituțională, în urma sesizării președintelui Klaus Iohannis.
Prevederile enunțate de magistrați vizează și aliniatul care spune că ”în cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare, este obligatorie presemnalizarea acestora în zona drumului public prin panouri de atenţionare”.

Părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit.
Un proiect aflat în dezbaterea parlamentarilor prevede ca banii rezultaţi din scutire să fie destinaţi terapiilor de care au nevoie cei mici.
Reprezentanţii ONG-urilor şi părinţii copiilor cu nevoi speciale nu se declară însă încântaţi de propunerea de modificare a codului fiscal.
Un alt proiect care se află la avizare se referă la susţinerea familiilor monoparentale cu venituri foarte mici.
Acestea ar urma să primească lunar o indemnizaţie de întreţinere echivalentă cu salariul minim brut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept