Știri 6 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti joi Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Cu acest prilej, mâine, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” din Constanța (Capela militară), de la ora 17:00. Joi, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Marginea, jud. Suceava.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Nisipari, de la ora 8:15, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 17:00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sf. Mina” din Mangalia.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Sfințire mică a apei, de la ora 8:45, urmată de Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie.
Apoi, va sfinți două icoane închinate Maicii Domnului: una, o replică după icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată”, donată de către un grup de pelerini basarabeni care frecventează biserica în perioada vacanțelor, iar cealaltă a fost pictată la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos și donată bisericii „Sf. Mina”.
La sfârșitul slujbei vor fi împărțite 2000 de pachete cu alimente, pregătite în cinstea hramului.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mina, ale Sfinților Epictet și Astion și ale Sfinților Mucenici din Sinai și Rait.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Medgidia.
Doritorii sunt așteptați la Spitalul Municipal Medgidia ,din localiate, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.

Simona Halep a primit Crucea Sf. Ap. Andrei, a Dobrogei, din partea Arhiepiscopiei Tomisului.
Distincția i-a fost înmânată campioanei mondiale din partea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vizibil emoționată, Simona Halep a mulțumit ierarhului pentru distincție și a spus că fără ajutorul lui Dumnezeu nu se poate face nimic.

Corul Vocile Ortodoxiei Ruseşti va susţine două concerte în România.
Acestea se vor desfășura pe 17 decembrie la Teatrul de Operetă “Ion Dacian” din București, de la orele 19 și pe 18 decembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanța, tot de la orele 19.00.
Evenimentul se află sub egida Ambasadei Federaţiei Ruse în România cât şi a Patriarhului Kirill al Rusiei, în contextul împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Rusia şi România.
Cele două concerte au scopul de a apropia creştinii ortodocşi de pretutindeni indiferent de naţionalitate, etnie sau culoare.
Vocile Ortodoxiei Ruseşti au mai concertat în Republica Moldova, Serbia, Polonia, Georgia şi Grecia.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-urile iabilet.ro sau eventim.ro, precum şi de la Casa de Bilete a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”.

Căldura ne va costa mai mult în această iarnă.
Gazele naturale s-au scumpit deja peste vară pentru consumatorii finali, iar în ultimele trei luni preţul a crescut semnificativ şi la firmele care fac extracţie.
În aceste condiţii şi producătorii de energie termică vor scumpi gigacaloria cu 10%.
De asemenea, prețul gazului plătit de consumatorii finali, aprobat de autorităţi, ar putea crește din nou din luna aprilie.
Tarifele au crescut în acest an de trei ori, iar fiecare majorare a fost între 4 și 6%.

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a şi examenul de Bacalaureat nu se modifică în anul şcolar 2018-2019.
Decizia a fost luată de ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, după consultările cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi elevilor.
Modelele de subiecte au fost deja postate pe site-ul subiecte.edu.ro.

Polițiștii, profesorii și militarii vor avea salarii mai mari de la 1 ianuarie 2019.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, potrivit căreia, angajații la stat vor avea parte de salarii mai mari cu 25%.
De exemplu, un profesor debutant, va avea o creștere peste 1.400 lei, iar pentru unul cu 25 de ani vechime, salariul va ajunge la 5.376 lei.
Medicii, însă, nu vor avea parte de un venit mai mare din partea statului român, din ianuarie 2019, deoarece aceștia au urcat direct pe grila din 2022.

Românii pot identifica produsele alimentare certificate calitativ, printr-o aplicație.
Aceasta se numește CPAC și a fost lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Prin intermediul aplicației, cumpărătorii pot afla ce producători atestaţi sunt într-o anumită zonă, care sunt produsele certificate şi care sunt reţetele acestor produse – potrivit directorului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Acordarea cupoanelor sociale de 500 euro pentru nou-născuţi se va amâna până la finalul anului 2020.
Potrivit Executivului, în urma creşterii pensiilor şi a salariilor, plata acestor ajutoare ar putea duce la depăşirea deficitului bugetar asumat.
Astfel, în condițiile în care 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, impactul bugetar ar fi de 4 miliarde de lei.
În anul 2011, prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei de 500 euro, la naşterea fiecărui copil român.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept