Știri 27 octombrie 2018

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie s-a nevoit pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune.
Şi-a găsit sălaş într-o peşteră pe malul Lomului şi a vieţuit în viață ascetică până la sfârşitul vieţii sale.
După moartea sa, intrarea peșterii s-a surpat și a blocat accesul.
Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au redeschis peștera.
În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti, aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia.
Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala patriarhală, unde se află şi astăzi.
Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la Catedrala patriarhală din Capitală.

Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
A trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat la Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea Sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, de la ora 8:30.

Arhiepiscopia Tomisului va primi un oaspete important.
Este vorba despre PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.
Acesta va sluji mâine, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța, de la ora 9.

Elevii din învăţământul primar şi preşcolarii au intrat în vacanţă.
Aceștia se vor întoarce la cursuri luni, 5 noiembrie.
Următoarea vacanță a elevilor din toate ciclurile de învăţământ va fi cea de iarnă, programată în perioada 22 decembrie – 13 ianuarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept