Știri 25 octombrie 2018

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la Catedrala patriarhală din Capitală.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Astfel, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, de la ora 8:30.

Icoana Maicii Domnului Odighitria se află pentru a doua oară la Constanța.
Aceasta a sosit săptămâna trecută la Biserica Sf. Haralambie din zona Boema, unde va rămâne până sâmbătă.
Astfel, zilnic se oficiază Sfânta Liturghie, de la ora 8:30, iar de la ora 17:00, Taina Sfântului Maslu.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitarile de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

RATC modifică temporar traseele unor autobuze.
Potrivit Regiei, sâmbătă, în intervalul orar 08:00 – 18:00, se vor executa lucrări de asfaltare pe strada Termele Romane, în dreptul stațiilor, tronsonul cuprins între strada Traian şi Valea Portului – Poarta 1.
Astfel, liniile de autobuz 42, 44, 48, 51 și 101C, vor întoarce la sensul giratoriu de la Poarta 2 și vor opri în stația Fantasio de pe strada Mihai Viteazul.

Astăzi este Ziua Armatei Române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

Deficitul de forţă de muncă este în creştere în România.
Țara noastră va avea un deficit de forţă de muncă de 1,1 milioane persoane peste numai trei ani, dacă nu se iau măsuri, potrivit unui studiu.
Specialiștii spun că o posibilă soluţie ar fi reactivarea unor persoane care acum nu muncesc, cum ar fi cei peste 400 de mii de şomeri înregistraţi, pensionarii care îşi pot continua activitatea sau persoanele de peste 15 ani aflate acum în sistemul de educaţie.
Studiul a arătat că în anul 2021 economia românească va avea nevoie de 5,7 milioane de salariaţi, faţă de 4,9 milioane, cât a fost necesarul de forţă de muncă anul trecut.

Peste două treimi dintre românii angajați în sectorul privat fac ore suplimentare.
Un sondaj arată că aproape 70% dintre aceștia lucrează şi după terminarea orelor de lucru.
Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei.
Potrivit sondajului, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susţin că sunt plătiţi pentru orele în plus efectuate.

Piața manualelor școlare ar putea fi împărțită din nou de editurile private.
După problemele de anul acesta, cu manuale pline de greșeli și prea puține manuscrise, părinții cer ajutorul editurilor private.
În luna septembrie, anul trecut, ministrul Educației din acea perioadă, Liviu Pop a hotărât că manualele școlare vor fi asigurate doar de Editura Didactică și Pedagogică.
Proiectul pentru legea manualului a fost declarat neconstituțional, anul trecut, pentru că nu a respectat procedura. În prezent, inițiatorul proiectului, Liviu Pop, a revenit cu proiectul la Senat, pentru ca anul viitor să existe o lege a manualului școlar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept