Știri 24 octombrie 2018

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța, zona Delfinariu, de la orele 17:00.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Cuviose Mucenițe Paraschevi din Roma.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, de la ora 8:30.

Icoana Maicii Domnului Odighitria se află pentru a doua oară la Constanța.
Aceasta a sosit săptămâna trecută la Biserica Sf. Haralambie din zona Boema, unde va rămâne până sâmbătă.
Astfel, zilnic se oficiază Sfânta Liturghie, de la ora 8:30, iar de la ora 17:00, Taina Sfântului Maslu.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitarile de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Astăzi este Ziua Națiunilor Unite.
În fiecare an, la 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizației Națiunilor Unite.
Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.
Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite.
România a fost admisă în cadrul ONU, la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state.

Județul Constanța se află astăzi sub avertizare cod galben de vânt puternic.
Aceasta este valabilă până la ora 22:00.
Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze în general de 55 – 70 km/h.

Salariul minim pe economie ar putea crește de la 1 noiembrie.
Acesta ar putea fi majorat la 2.080 de lei/lună, ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei față de actualul salariu.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechimea în muncă.
Acest concept a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: salariul este de 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult față de cel câștigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.

Vânzările de autoturisme ecologice noi au crescut cu 60%, în acest an.
Numărul autoturismelor electrice și hibride vândute în România, în perioada ianuarie – septembrie 2018, a ajuns la circa 3.000 de unităţi.
În perioada analizată, ponderea autoturismelor ecologice noi în totalul vânzărilor, la nivel naţional, a fost de 2,6%, în timp ce, în aceeaşi perioadă din 2017, ponderea se situa la 1,9%.
Ministerul Mediului estimează că, în acest an, românii vor cumpăra, prin Programul „Rabla Plus“, 2.000 de maşini electrice.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, iar la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie.

Preţul pâinii ar putea să crească între 15 şi 20% până în luna decembrie.
Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, în unele zone ale ţării, producţia de grâu a fost afectată de vremea nefavorabilă.
De asemenea, sunt de aşteptat scumpiri şi la carne, lapte şi cartofi.
Preţul pâinii din România este mult sub valoarea reală, 1 kg de pâine costă între 3 şi 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei, susțin reprezentanții industriei alimentare.

Apa de la robinet ar putea fi mai sigură pentru consum.
Limitele maxime admise pentru bacteriile dăunătoare și pentru unii poluanți periculoși cum este plumbul vor fi reduse la jumătate.
Acestea sunt reguli pregătite de parlamentarii europeni care vor să reducă astfel consumul de apă îmbuteliată pentru că generează pet-uri.
Cetățenii europeni ar obține astfel economii anuale de peste 600 de milioane de euro.
Românii sunt printre cetățenii europeni care consumă cele mai mici cantități de apă de la robinet: doar doi metri cubi lunar, de aproape două ori mai puțin decât media europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept