Știri 23 octombrie 2018

Biserica Ortodoxă îl va cinsti vineri pe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Taina Sf. Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Constanța, zona Delfinariu, de la orele 17.
Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sf. Ap. Andrei și ale Sf. Cuv. Mucenițe Paraschevi din Roma.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care serbează hramul bisericii mari, de la ora 8.30.

Icoana Maicii Domnului Odighitria se află pentru a doua oară la Constanța.
Aceasta a sosit sâmbătă la Biserica Sf. Haralambie din zona Boema, unde va rămâne până sâmbătă.
Astfel, zilnic se va oficia Sf. Liturghie, de la ora 8:30, iar de la ora 17:00, Taina Sf. Maslu.

Cinci biserici din municipiul Constanţa vor primi bani pentru reparaţii şi restaurarea picturilor.
Parohiile „Sfinţii Patru Mucenici de la Niculiţel”, „Sf. Ierarh Nectarie”, „Naşterea Sfântului loan Botezătorul” „Adormirea Maicii Domnului I” (monument istoric clasa A) şi capela tinerilor din staţiunea Mamaia vor primi 300.000 de lei, respectiv 70.000 de euro pentru lucrări de reparaţii, restaurare pictură sau pentru continuarea unor lucrări la zidărie sau tencuială.
Cele cinci proiecte de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar au fost iniţiate de primarul Decebal Făgădău și vor intra la vot în şedinţa de Consiliu Local din această lună.

ANM a emis o avertizare cod galben de vânt puternic pentru majoritatea județelor țării, printre care și Constanța.
Aceasta va intra în vigoare astăzi de la ora 22 și este valabilă până mâine, la ora 22.
Astfel, în această noapte, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h.
În aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, 25 – 30 l/mp.
În cursul zilei de mâine, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării.

Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați sâmbătă între orele 9:00 -13:00 la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Solicitarile de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Numărul copiilor ai căror părinți au plecat să muncească în străinătate a crescut.
Astfel, la sfârşitul lunii iunie numărul copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi în afara țării, depăşea cu puţin 18.000, cu aproape 500 mai mulţi faţă de sfârşitul primului trimestru.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie transmite că cea mai mare parte a acestor copii se află în îngrijirea rudelor de până la gradul 4, fără măsuri de protecţie. Ceilalţi copii sunt plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau au fost lăsaţi în grija altor persoane.

Consumul de droguri la vârste fragede este în creștere.
Potrivit unor date oficiale, consumul de droguri debutează la vârsta de 14 ani sau chiar mai devreme, spun specialiștii antidrog.
Au fost cazuri când medicii au avut în grija și pacienți de 10-11 ani care consumaseră substanțe interzise.
Mai mult, piața stupefiantelor a devenit extrem de bogată în oferte, iar drogurile pot fi găsite aproape oricând și oriunde.

Comisia Europeană va lansa a doua ediție a programului ”Descoperă Uniunea Europeană” în această toamnă.
Astfel, tinerii europeni cu vârsta de 18 ani au posibilitatea de a se înscrie în concursul pentru permisele de călătorie gratuite, în perioada 29 noiembrie – 11 decembrie.
Pentru România vor fi alocate peste 450 de tichete, iar persoanele selectate vor călători în întreaga Europă între 15 aprilie și 31 octombrie 2019.

Simona Halep a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului în circuitul WTA.
Anunțul a fost făcut pe site-ul Asociaţiei Jucătoarelor Profesioniste.
Liderul mondial a avut în 2018 cel mai bun sezon al carierei, câştigând în cele din urmă primul său titlu de Mare Şlem, la Roland Garros.
Pe lângă titlul de la Roland Garros, românca a mai câştigat turneele de la Shenzhen şi Montreal.
Simona Halep va încheia anul cu un bilanţ de 46 de victorii şi 11 înfrângeri şi va fi pentru al doilea an consecutiv pe primul loc la final de sezon.

China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume.
Acesta este lung de 55 de kilometri, iar pentru construcție au fost necesare 400.000 de tone de oțel.
Podul traversează Marea Chinei de Sud și leagă oraşul chinez Zhuhai de Hong Kong şi Macao.
Lucrările au început în urmă cu 9 ani şi au costat echivalentul a 20 de miliarde de dolari americani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept