Știri 12 octombrie 2018

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 15, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie va oficia Sf. Taină a Botezului pentru 4 copii aflați în asistență maternală.
De la ora 17.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, apoi va conduce o procesiune cu Icoana și Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească.
Aceasta se intitulează „Părinții mei duhovnicești, Arsenie Papacioc și Petroniu Tănase, mărturii și trăiri” și este semnată de Ierodiaconul Iustinian Stoica de la Muntele Athos și tipărită la Editura Doxologia.
Evenimentul se va desfășura luni, în Sala mică a Casei de Cultură din Constanța, de la orele 17, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Prima parte a cărții este dedicată părintelui Arsenie Papacioc, cel căruia părintele Iustinian i-a fost fiu duhovnicesc vreme de 55 de ani, iar a doua parte a cărții, mult mai densă și mai extinsă, este dedicată părintelui Petroniu Tănase, cel alături de care părintele Iustinian a viețuit peste 38 de ani.

Locuitorii comunei Limanu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura la Școala Gimnazială nr. 1 din localitate, mâine, între orele 8.30 și 13.30.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate sa aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cuplurile homosexuale nu vor avea dreptul să adopte copii.
Așa prevede proiectul de lege privind parteneriatul civil, care urmează să fie dezbătut de Parlament.
Spre deosebire de căsătorie, parteneriatul civil se va încheia în faţa unui notar public.
Potrivit proiectului, cuplurile care au încheiat parteneriate civile pe teritoriul altor state beneficiază de recunoaşterea statutului lor pe teritoriul României şi de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România.

Termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice a fost scurtat.
Guvernul a aprobat ca termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară să fie redus de la 30 la 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererilor.
Totodată, se elimină necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic sau temporar, fiind acceptată şi copia acestuia.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu vor exista disponibilizări în învăţământ.
Aceasta a mai spus că numărul posturilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în anul şcolar 2018-2019 va fi suplimentat în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti cu 1.336.
Premierul a adăugat că Educaţia rămâne o prioritate pentru Guvern.

România se află pe ultimele locuri în Europa în aproape toate clasamentele referitoare la digitalizare şi implementarea agendei digitale.
Acest fapt poate fi privit şi ca o oportunitate de a creşte rapid şi de a recupera aceste decalaje, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.
El a mai spus că este nevoie de educaţie digitală în România şi de implementarea guvernării digitale.

În Regatul Unit va fi permisă utilizarea canabisului în scop terapeutic, pe bază de reţete eliberate de medici, de la 1 noiembrie.
Ministrul de interne a precizat că măsura nu va deschide calea spre legalizarea canabisului în scop recreativ.
În prezent, canabisul poate fi folosit legal în scopuri medicale doar în câteva state din Europa, printre care Germania, Austria, Finlanda şi Italia.

Persoanele născute în orașul New York și care nu se simt nici bărbați, nici femei, se pot înregistra pentru o a treia categorie pe certificatele de naștere.
Primarul din New York, Bill de Blasio a promulgat această dispoziție, făcând din acest oraș al cincilea loc din Statele Unite unde al treilea sex este recunoscut, după California, Oregon, statul Washington și New Jersey.
Apărătorii transgenderilor au făcut presiuni asupra autorităților pentru a permite modificarea mai ușoară a documentelor de identitate pentru ca ele să corespundă „identității de gen”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept