Știri 9 octombrie 2018

Un centru de primire pentru mame aflate în situații de criză va fi inaugurat joi în județul Constanța.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți, va oficia slujba de sfințire a așezământului, de la ora 15.00.
Centrul Social Provita este deschis pentru mamele care se află în situații critice, cum ar fi violenţe domestice, alungare de la domiciliu, pierderea locuinţei sau criză de sarcină.
Perioada de şedere este nedeterminată, până la rezolvarea propriilor situaţii casnice.
Centrul se află în localitatea Târgușor, lângă mănăstirile Sf. Ioan Casian și Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Mc. Efrem cel Nou.

Turiștii vor putea efectua de anul viitor, croaziere pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, între porturile Agigea și Murfatlar.
Lucrările de reabilitare și modernizare a Gării Maritime de la Murfatlar sunt finalizate în proporție de 90%.
De aici, turiștii vor fi preluați de autocare pentru a vizita Mănăstirea Sfântul Ap. Andrei, Complexul Arheologic Tropaeum Traiani de la Adamclisi și Bisericile de Cretă de la Murfatlar.
Pentru început, se dorește realizarea a două croaziere pe săptămână.
Trecerea de două ori prin ecluza de la Agigea va costa 100 de euro, ca pentru orice navă de croazieră.

Traficul rutier va fi resistematizat de mâine în zona Pieţei Griviţei.
Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Primăriei Constanţa, după ce au fost finalizate lucrările de reabilitare a tramei stradale.
Astfel, strada Ștefan Mihăileanu, tronsonul cuprins între străzile Griviței și Ștefan cel Mare, va deveni pietonală, accesul mașinilor fiind interzis.
Totodată, pe strada Griviței se va schimba sensul de mers, cu acces dinspre strada Ștefan Mihăileanu spre strada Mihai Viteazu.

Filmele românești vor fi subtitrate pentru persoanele cu deficiențe de auz.
Astfel, furnizorii de servicii media vor fi obligați să introducă subtitrări la filmele românești, după ce Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de modificare a Legii audiovizualului.
În România trăiesc 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, iar iniţiatorii susţin că această practică de subtitrare a filmelor în limba de origine este din ce în ce mai răspândită în Europa.

Aspirina poate prelungi viața pacienților care au cancer.
Mai mult, aceasta împiedică răspândirea bolii la alte organe din corp, potrivit unui studiu britanic.
Oamenii de știință au analizat 120.000 de pacienți cu un cancer de colon, sân sau de prostată, care au luat doze mici de aspirină regulat.
Ei au avut o rată de supraviețuire mai mare cu aproape 30 la sută față de cei care nu au consumat medicamentul.
Cu toate acestea, studiul trebuie privit cu reținere, pentru că aspirina, la fel ca orice medicament, are și efecte secundare.

2019 va deveni Anul Cărţii.
Senatorii au adoptat o propunere legislativă în acest sens.
Astfel, în şcoli vor fi organizate întâlniri săptămânale între elevi şi personalităţi publice, jurnalişti şi scriitori, care le vor citi copiilor fragmente din opere literare, pentru a încuraja lectura.
Propunerea legislativă mai prevede şi ca Televiziunea Română şi Radio România să includă în programele lor aspecte de la evenimentele organizate cu prilejul sărbătorii Anului Cărţii.

România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie.
Astfel, țara noastră va deţine cea mai importantă funcție la nivel european, de 12 ani, de când este membră a Uniunii.
Acest mandat se exercită prin rotaţie, de către toate statele, pe o perioadă de 6 luni.

Patru trenuri spre şi dinspre Iaşi vor fi introduse suplimentar în circulaţie de CFR Călători cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva.
De asemenea, o parte din garniturile cu destinaţia Iaşi dinspre Bucureşti Nord, Ploieşti Sud, Buzău, Timişoara Nord, Cluj Napoca, Suceava şi retur vor fi suplimentate cu vagoane.
Potrivit CFR, în perioada 11/12-13/14 octombrie, un tren Inerregio va pleca din Constanţa la ora 22:20 spre Iași, iar în perioada 12/13-14/15 octombrie, va circula un tren Interregio Iaşi – Constanţa, cu plecare de la ora 22:29.

Toate pensiile vor fi virate de anul viitor, pe card.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea ca statul să nu mai cheltuiască 600 milioane lei pe an pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română.
Ministrul a mai spus că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să își treacă pensia pe card.
În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoțite de comisioane.

Sarea creşte riscul apariţiei cancerului gastric şi bolilor de inimă.
Cardiologii au atras mereu atenţia asupra faptului că una dintre cauzele care duc către o frecvenţă ridicată a cazurilor de hipertensiune arterială este consumul în exces de sare.
Potrivit statisticilor, un român consumă peste 12 grame de sare în 24 de ore, nivel care ne situează între ţările cu un consum foarte mare de sare.
În prezent, potrivit nutriţioniştilor, cel mai sărat produs comercializat, prezent în alimentaţia zilnică, este pâinea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept