Știri 21 septembrie 2018

O biserică nouă se va sfinți la Năvodari.
Slujba de târnosire va fi oficiată duminică, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 8.00, urmată de Sf. Liturghie.
Apoi, toți credincioșii prezenți vor putea trece prin altar.
Lucrările de construcție au început în anul 2006 și au fost coordonate de părintele paroh Marian Duță.
Biserica poartă hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și este situată în cartierul Peninsula, strada P10.

Astăzi este Ziua Internațională a Păcii.
În anul 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate și anume, o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore.

Tot astăzi este și Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer.
Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer, în anul 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere.
Un raport estimează numărul celor afectați de demență ca fiind de 46,8 milioane, la nivel global, în 2015, dar s-ar putea ajunge la 131,5 milioane de oameni suferinzi în 2050.

Stația de autobuze RATC de la Poarta 2 se mută temporar.
Din cauza lucrărilor de înlocuire a bordurilor şi asfaltare în zona Poarta 2, staţia RATC în care opresc liniile de autobuze 42 si 48 va fi mutată cu aproximativ 30 de metri mai jos, spre Poarta 1, după alveolă.
Astfel, autobuzele vor circula până la Poarta 1 pe întreaga perioadă a desfăşurării lucrărilor.

Ieri a început testarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, la nivelul judeţului Constanța.
Testarea sistemului continuă astăzi, între orele 17.00 – 19.00, când se vor transmite mesaje către o parte din populaţia municipiului Constanţa.
Pentru a primi mesaje de avertizare trebuie ca telefoanele să fie configurate, conform datelor afişate pe site-ul ro-alert.ro.
Primirea acestor mesaje nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Legea adopțiilor a fost simplificată.
Noua lege prevede că autorităţile nu mai trebuie să întrebe rudele de până la gradul patru dacă vor copilul.
De asemenea, a fost majorată durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.
Cine adoptă copii mai mari de 7 ani sau care au grad de handicap accentuat ori grav, infectat cu HIV sau bolnav de SIDA, ori care face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună, va primi 900 de lei pe lună.
În plus, cei care adoptă beneficiază pentru fiecare copil de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale.

Tot mai mulți copii devin dependenți de substanțe interzise.
Consumul de stupefiante crește mai ales în preajma unor festivaluri.
Anul acesta, la Cluj două evenimente importante au însemnat aproximativ 300 de dosare pentru consum sau trafic.
Psihologii spun că tinerii sunt influențați de anturaj, iar pentru alții reprezintă o soluție pentru a scăpa de probleme.
Specialiștii spun că ar trebui mărită pedeapsa cu închisoarea pentru cei care vând substanțe interzise.
În prezent, pentru comercializarea de etnobotanice sentința este de la 6 luni la trei ani, iar pentru droguri de mare risc, de până la 15 ani.

Persoanele cu handicap grav, încadrate în muncă, vor primi un spor de 15 % la salariu.
Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă.
Potrivit acesteia, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru sistemul de protecție a copilului și centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap.

Studii recente au demonstrat că există o legătură strânsă între substanţele toxice din farduri, infertilitate şi cancer.
Utilizate frecvent, substanţele chimice din produsele de frumuseţe şi îngrijire, cum ar fi fondul de ten, rimelul, fardul sau rujul, schimbă nivelul hormonilor reproductivi.
Medicii recomandă citirea cu atenție a etichetelor produselor, deoarece din lipsă de informare, multe femei s-au confruntat cu probleme provocate de aceste tipuri de produse.
Specialiștii le recomandă în mod special celor care au tenul sensibil să folosească produse dermatocosmetice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept