Știri 14 septembrie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Sfintei Cruci.
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Mânăstirea Dervent, care îşi serbează unul din hramuri, de la ora 8:45.
Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba de sfințire mare a bisericii cu hramul Înălțarea Domnului din localitatea Lazu, de la ora 7:45, urmată de Sfânta Liturghie.
La această parohie vor fi aduse astăzi, spre închinare, moaștele Sfântului Pantelimon de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța care vor rămâne aici până luni dimineață.

O acțiune de donare de sânge va avea loc duminică la parohia Schitu din localitatea Costinești.
Cei care vor să doneze sunt așteptați între orele 8.30 și 13.30, cu un act de identitate.
Persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice sau alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

RATC anunță că autobuzele etajate CiTy TOUR, vor circula până duminică.
Potrivit Regiei, acestea vor funționa în intervalul orar 09:00 – 18:00.
Astfel, linia 100 Mamaia va circula pe traseul prelungit, până la sfârșitul lunii, iar de la 1 octombrie, se va reveni pe traseul: Gară – Bdul Ferdinand – Bdul Întai Decembrie 1918 – Bdul Alexandru Lăpușneanu – Sat Vacanță și retur.
De asemenea, linia 5-40 va circula până la sfârșitul lunii, iar de la 1 octombrie, se va reveni pe traseul: KM 5 – Vârful cu Dor – Democrației – Hatman Arbore – Șos. Mangaliei – Bdul 1 Mai – Bdul Ferdinand – Str. Mircea cel Bătrân – Bdul Mamaia – Bdul Aurel Vlaicu – Campusul universitar și retur.

Circulaţia rutieră din staţiunea Mamaia a suferit modificări.
De ieri, traficul la intersecția bulevardelor Mamaia și Aurel Vlaicu, este redirijat.
Astfel, din direcţia Pescărie spre Năvodari se merge înainte, pe 2 benzi de circulaţie, iar pe banda a treia cu posibilitatea de a efectua virajul la stânga, către b-dul Aurel Vlaicu.
Din direcţia bd. Aurel Vlaicu spre Năvodari, se poate merge înainte, în staţiune, pe 2 benzi de circulaţie, iar dinspre bd. Aurel Vlaicu spre Pescărie, se virează la dreapta, pe 2 benzi de circulaţie.
Totodată, limita de viteză de 50 km/h va fi mărită la 60 km/h.

Un sandviș cu mezeluri poate conține până la 15 aditivi alimentari toxici.
Avertizarea vine din partea Asociațiilor pentru protecția consumatorului, în contextul în care părinții cumpără diverse tipuri de mezeluri pentru pachețelul de școală al copiilor. Nutriționiștii spun că există alternative sănătoase, bazate pe fructe, legume și lactate.
Pe lângă lactate și produsele de panificație pe care deja le primesc, elevii vor avea de anul acesta fructe și legume, iar din ianuarie 2019 copiilor li se va oferi încă un supliment nutritiv, și anume miere de albine.

Ministerele Transporturilor și Finanțelor ar putea introduce taxa de autostradă.
Acestea vor ca întreținerea autostrazilor să fie atribuită unor firme private care la rândul lor, vor percepe taxe de la șoferi, iar aceste înțelegeri ar putea fi semnate până la sfârșitul acestei luni.
De asemenea, sumele vor fi stabilite în funcție de trafic.
Totodată, ministrul de Finanțe spune că va propune renunțarea la supraacciză pe litrul de carburant, taxă în valoare de 7 eurocenți.

Uscătoarele de mâini sunt periculoase pentru sănătate.
Un studiu efectuat în trei spitale arată că, în timp ce șervețelele de hârtie reduc, de fapt, riscul împrăștierii virusurilor și microbilor, uscătoarele de mâini ajută la propagarea acestora. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care și-au uscat mâinile la un uscător aveau pe piele bacterii periculoase care cauzează infecții, pneumonie sau gastroenterite.
Uscătoarele creează practic aerosoli contaminați, care ajung pe marginea chiuvetelor, pe podea și pe alte suprafețe, iar riscul devine și mai mare dacă oamenii ating aceste suprafețe.

Parlamentul European a adoptat un proiect de lege cu privire la drepturile de autor pe internet.
Acesta este menit să forţeze marile platforme de internet să împartă mai multe venituri cu furnizorii de ştiri, plătind acestora taxe pentru textele şi materialele postate pe platforme.
De asemenea, noul proiect de lege prevede sancţiuni pentru companii precum YouTube şi Facebook în cazul în care acestea distribuie materiale care sunt protejate de drepturi de autor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept